Aralık Ayı Portresi: Ramazan Güzle

Ayın Portresi / Ayın Portresi

www.emirdag.gen.tr 2010 yılı Aralık Ayı Portresi: Emekli Öğretmen ve Emirdağ Köylere Hizmet Götürme Birliği Kurucusu Ramazan Güzle.

1931 yılında Tez Köyü'nün Güzle yaylasında dünyaya gelen ve ilkokulu Tez köyünde okuyan Ramazan Güzle, imtihanla Çifteler Köy Enstitüsü'nü kazandı. Çifteler'de beş yıl eğitim aldıktan sonra 30 Kasım 1949'da mezun oldu. Aynı yıl Emirdağ'da eğitim veren tek okul olan Emirdağ Aralık Ayı Portresi: Ramazan Güzle - Emirdag.gen.trMerkez İnkılap İlkokulu'na atandı. 45 günlük eğitimin ardından o devirde Emirdağ'a bağlı 125 köyden birisi olan Tez köyü'ne atandı. 450 hane olan Tez köyündeki çocukların yanı sıra Çatallı köyünden gelen çocuklara verdiği üç yıllık Tez İlkokulu hizmeti sonrası 1951 yılında Selek Güzle ile dünyaevine girdi. Evlilik sonrası sırasıyla Beyköy, Türkmenakören'de görev yaptı. 1956 yılında yedek subay olarak Niğde'nin Bor ilçesinde ordonat subayı olarak görev yaptı ve kendi tabiriyle Suriye sınırındaki mayınları kendi birliğinden gittiğini dile getirdi.

Askerlik sonrası Emirdağ'a bağlı Salihler Köyü'nde müdür ve ihtilal döneminde muhtar-müdür olarak görev yapan Ramazan Güzle, Emirdağ Mithatpaşa İlkokulu'na tayin oldu. O dönemlerde sığır pazarı olarak kullanılan yere Cumhuriyet İlkokulu yapıldı ve okulu düzenlemek üzere görevlendirildi. Başarılı eğitim hayatına 1978 yılına kadar Emirdağ İnkılap İlkokulu'nda görev yaptı ve emekli oldu.

Aralık Ayı Portresi: Ramazan Güzle - Emirdag.gen.trGüzle, emekli olduktan sonra dönemin kaymakamı Cevdet Kuran'yla görüşmeler sonrası Emirdağ'a Köylere Hizmet Götürme Birliği'ni kurdu. 20 yıl boyunca görev yapan ve on üç kaykamam ile çalışan Ramazan Güzle eğitim hayatında olduğu gibi burada da başarılı işlere imza attı. Emirdağ Köylere Hizmet Götürme Birliği kanalıyla Emirdağ Fatih İlköğretim Okulu yeri alındı ve kurban derisi paralarıyla yeri alınan okul inşa ettirildi. Şu an Yurt-Kur'a ait olan binanın olduğu yer satın alındı. 3 No'lu Sağlık Ocağı'nın olduğu yer satın alındı ve dönemin Sağlık Bakanı H.İbrahim Özsoy'a sık ziyaretler sonrasında bürokratik engeller kaldırılarak Türkiye'deki en farklı yapıya sahip olan 3 no'lu Sağlık Ocağı yapıldı ve hizmete başladı.

Emirdağ Köylere Hizmet Götürme Birliği Ramazan Güzle öncülüğünde ayrıca şu faaliyetleri gerçekleştirdi:
Tez köyüne 2 okul, 1 halı binası, 2 yardıma muhtaç kişiye ev,
Çatallı köyüne Amerika-Türk Kadınları ile birlikte okul,
Kurudere Köyü Mahrumlar mahallesine 1 okul,
Örenköy'e yatılı bölge okulu,
Gömü'ye 1 okul,
Bağlıca'ya yatılı bölge okulu ve balık tesisi planı,
4 hizmet aracı, 1 ford, 1 bmc, 1 ambulans,
4 mevkiye orman.

Emekli öğretmen Ramazan Güzle öğretmenliğe olan aşkını şu mısralarla dile getiriyor:
Türkiye, Türkiye benim güzel yurdum,
Sen her şeye göğüs gerdin karşı durdun,
Hep senden sevincim derdim
İlk gözü açtım seni gördüm,
Sen her an bahtiyar ol,
Var ol, var ol, var ol.

***

Başka bir aşk istemez
Aşkınla çarpar kalbimiz
Ey vatan gözyaşların dinsn
Yetiştik çünkü biz

Gül ki sen neşenle
Gülsün ay güneş toprak deniz
Ey vatan gözyaşların dinsin
Yetiştik çünkü biz