Aralık Ayı Portresi: Ramazan Güzle

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Aralık Ayı Portresi: Ramazan Güzle

www.emirdag.gen.tr 2010 yılı Aralık Ayı Portresi: Emekli Öğretmen ve Emirdağ Köylere Hizmet Götürme Birliği Kurucusu Ramazan Güzle.

1931 yılında Tez Köyü'nün Güzle yaylasında dünyaya gelen ve ilkokulu Tez köyünde okuyan Ramazan Güzle, imtihanla Çifteler Köy Enstitüsü'nü kazandı. Çifteler'de beş yıl eğitim aldıktan sonra 30 Kasım 1949'da mezun oldu. Aynı yıl Emirdağ'da eğitim veren tek okul olan Emirdağ Aralık Ayı Portresi: Ramazan Güzle - Emirdag.gen.trMerkez İnkılap İlkokulu'na atandı. 45 günlük eğitimin ardından o devirde Emirdağ'a bağlı 125 köyden birisi olan Tez köyü'ne atandı. 450 hane olan Tez köyündeki çocukların yanı sıra Çatallı köyünden gelen çocuklara verdiği üç yıllık Tez İlkokulu hizmeti sonrası 1951 yılında Selek Güzle ile dünyaevine girdi. Evlilik sonrası sırasıyla Beyköy, Türkmenakören'de görev yaptı. 1956 yılında yedek subay olarak Niğde'nin Bor ilçesinde ordonat subayı olarak görev yaptı ve kendi tabiriyle Suriye sınırındaki mayınları kendi birliğinden gittiğini dile getirdi.

Askerlik sonrası Emirdağ'a bağlı Salihler Köyü'nde müdür ve ihtilal döneminde muhtar-müdür olarak görev yapan Ramazan Güzle, Emirdağ Mithatpaşa İlkokulu'na tayin oldu. O dönemlerde sığır pazarı olarak kullanılan yere Cumhuriyet İlkokulu yapıldı ve okulu düzenlemek üzere görevlendirildi. Başarılı eğitim hayatına 1978 yılına kadar Emirdağ İnkılap İlkokulu'nda görev yaptı ve emekli oldu.

Aralık Ayı Portresi: Ramazan Güzle - Emirdag.gen.trGüzle, emekli olduktan sonra dönemin kaymakamı Cevdet Kuran'yla görüşmeler sonrası Emirdağ'a Köylere Hizmet Götürme Birliği'ni kurdu. 20 yıl boyunca görev yapan ve on üç kaykamam ile çalışan Ramazan Güzle eğitim hayatında olduğu gibi burada da başarılı işlere imza attı. Emirdağ Köylere Hizmet Götürme Birliği kanalıyla Emirdağ Fatih İlköğretim Okulu yeri alındı ve kurban derisi paralarıyla yeri alınan okul inşa ettirildi. Şu an Yurt-Kur'a ait olan binanın olduğu yer satın alındı. 3 No'lu Sağlık Ocağı'nın olduğu yer satın alındı ve dönemin Sağlık Bakanı H.İbrahim Özsoy'a sık ziyaretler sonrasında bürokratik engeller kaldırılarak Türkiye'deki en farklı yapıya sahip olan 3 no'lu Sağlık Ocağı yapıldı ve hizmete başladı.

Emirdağ Köylere Hizmet Götürme Birliği Ramazan Güzle öncülüğünde ayrıca şu faaliyetleri gerçekleştirdi:
Tez köyüne 2 okul, 1 halı binası, 2 yardıma muhtaç kişiye ev,
Çatallı köyüne Amerika-Türk Kadınları ile birlikte okul,
Kurudere Köyü Mahrumlar mahallesine 1 okul,
Örenköy'e yatılı bölge okulu,
Gömü'ye 1 okul,
Bağlıca'ya yatılı bölge okulu ve balık tesisi planı,
4 hizmet aracı, 1 ford, 1 bmc, 1 ambulans,
4 mevkiye orman.

Emekli öğretmen Ramazan Güzle öğretmenliğe olan aşkını şu mısralarla dile getiriyor:
Türkiye, Türkiye benim güzel yurdum,
Sen her şeye göğüs gerdin karşı durdun,
Hep senden sevincim derdim
İlk gözü açtım seni gördüm,
Sen her an bahtiyar ol,
Var ol, var ol, var ol.

***

Başka bir aşk istemez
Aşkınla çarpar kalbimiz
Ey vatan gözyaşların dinsn
Yetiştik çünkü biz

Gül ki sen neşenle
Gülsün ay güneş toprak deniz
Ey vatan gözyaşların dinsin
Yetiştik çünkü biz

  • Güncelleme: 14.12.2010 23:57
  • Okunma: 8350

Yorumlar (24)Yorum Yap

  • ÖZCAN KAVAK

    Köy Enstütüsü mezularının tamamı Sevgili hocamız Ramazan Abi gibi idealist ,çalışkan kişiler onların Atatürkçü düşünceleri fikirleri bize her zaman ışık tuttu. ellerinden öpüyorum.

  • osman aslaner

    ellerinden öper saygı duyarım öğretmenimin.ben mithat paşa ilkokulunda okurken öğretmenim benim okulumda görev yapıyordu..çalışmalarından dolayı kendisini tebrik ve takdir ediyorum.kendileri elleri öpülesi öğretmenlerdir.benim babam da kendisi gibi Hamidiye köy enstütüsü mezunu Veysel Aslaner

  • ramazan soysal

    YASAYAN EFSANE SEVGILI DAYIM EGITIM GÖNÜLLÜSÜ ALLAH SAGLIKLI UZUN ÖMÜR VERSIN ELLERINDEN ÖPÜYORUM

  • Münür Edeer

    Büyüğümüz ve değerli meslektaşımıza daha uzun ömürler ile işlerinde başarılar dilerim.

  • basak

    ramazan amcacim ben basak seni dedem kadar cok severim bunun biliyorsun senin gibi bir buyum olduyu icin ve senin tanidiyim icin cok sanliyim seni cok seviyorum ramazan amcacim optum kendine iyi bak dedecimmmmmmmmmm

  • Özcan GARGILI

    Değerli hocam.
    sağlıklı nice yıllara......

  • u.öztas

    Saygıdeğer öğretmenim siz ömür boyunca saygı ve hürmetlerin en büyüğüne layıksınız yanınızda bulunup elinizi öpmek selek yengemin acısını bir nebze paylaşmak isterdim inşallah ileriki günlerde Yüce Rabbim bunu kısmet eder.Sağlıklı,huzurlu ömürler diler ellerinizden öperim.taleben Uğur..ÖZTAŞ Emirdağ İnk.İlk.Okulu.mezunu..

  • H. Halil Yigit

    Ramazan hocama ve koylumuze Allah uzun ve saglik dolu omurler versin. Selam ve hurmetle ellerinden opuyorum...

  • yildiz

    ramazan hocam hayirli ve uzun omurler dilerim.

  • Mesut ERŞAHİN

    Sevgili Öğretmenimin ellerinden öper,sağlıklı ve mutlu bir ömür geçirmesini dilerim.Saygılarımla.
    Komşun rahmetli Şekerci İsmet'in oğlu
    Mesut ERŞAHİN

  • Burcu

    Canımm dedeciğim;
    Sen herzaman bizim idolümüz oldun.Senin düşüncelerin senin fikirlerin bize ışık tuttu. ve sen herzaman bizim iyi biyerlere gelmemizi istedin hatta benim balerin olmam için nekadar çabalasanda olmadı. olmadı ama ben şimdi daha iyi yerlere geliceğim sana söz veriyorum tabii ATATÜRK yolunda. Bizler senin gibi bir öğretmene bense dedeye sahip olduğum için çok şanslıyım . Bizler torunların olarak SENİN gibi MUSTAFA KEMAL gibi insanlığa vatana millete faydalı kişiler olacağız sana söz veriyoruz.
    Seni çok seviyorum çok öpüyorum
    Sevgilerimle torunun Burcu ...

  • gökşen bayram

    sevgili dedeciğim
    senin gibi başarılı, herkesin yardımına koşan, fedakar ve vefalı bir dedeye sahip oldugum için kendimi şanslı gören nadir insanlardanım. Bana, kardeşime, ailemize ve çevrendekilere yaptığın bütün iyiliklere-güzelliklere sonsuz teşekkürler ediyorum.
    Emeqine-yüreğine sağlık iyi ki varsın kocaman öpüyorumm

  • suat avcı

    slm ramazan hocam 15/12/2010 da ellerinden öpmeye geliyorum, senelik izne cıkıyorum görüşmek gileyiyle ...ANTALYA dan ögrencin ..suat avcı:)))

  • faki edeer

    hocama saglikli omurler dileriz

  • Ramazan ERDÖNMEZ

    Öncelikle Emirdağ gen.tr. sitesi yöneticilerine teşekkür ederim. Ramazan GÜZLE gibi ömrünü eğitime, insanlığın ekonomik-sosyal ihtiyaçlarına adamış bir Eğitim Emekçisini, bir çınar'ı 2010- Aralık Ay'ı Portresine koydukları için...
    Kıymetli Ramazan hocam sizede bundan sonraki yaşamınızda bir ömür boyu mutluluklar diler, saygılarımı sunarım.
    YENİKÖYLÜ

  • aydin tapmaz

    sevgili ogretmenim allah size uzun omurler versin bunca yasina ragmen hala hafizasinda tum ogrencilerini hatirlayabilen nadir insanlardan biridir ogretmenim her zaman sizi saygiyla anacagimizdan suphen olmasin sevgili ogretmenim ayriyeten yapilan guzel yorumlara eksi isareti verenleride kiniyorum hic degilse biraz buyuklere saygili olsunlar selamlar

  • Özcan TÜRKMEN

    Öğretmenime sağlıklı ömür diliyorum.

  • suat avcı

    ramazan hocam saygıyla ellerinden öperim sen bana hem babalık hem hocalık yaptın emegin cok ben de Allahım uzun ömürler versin size sizin yaptıgınız hizmetleri tüm EMIRDAGLI lar iyi biliyor, herkes senin gibi olsa hocam bu emirdag bu durum da olmaz dahada güzelleşir hakını kimseler ödeyemez hocam ALLAHIm uzun ömürler versin ramazan hocam :):)))

  • Yasar GOZEL

    Yillar once ogretmenimizdi,
    Saygiyla ve biraz da korkuyla cok seyler ogrendik hocamdan,
    Saygisindan hic bir gun kusur etmeyen evladi kardesimiz, basardiklari ile Belcika`da gurur duydugum oglu ise degerli arkadasim oldu,
    Ayni koyden hatta akraba olmasiyla da,
    Hep abiligini gorduk,
    Ayni mahallede 40 yila yakindir komsulugumuzla ise ; tum ailesi merhum melek abla ve kendisi hep mahallede kader dostu oldular...
    Ne guzel insansin sen Ramazan Hocam..
    Saygilarimla ...

  • MUHİTTİN EMRE

    ÇOK MUHTEREM HACAMA SAYGI VE SEVGİLERİMİ SUNAR HAYAT BOYU SAĞLIKLA YAŞAMASINI CENABU U MEVLAMDAN DİLER BAŞARILARIN DEVAMINI DİLERİM.

  • Tezli

    Tez köyü 2 okulunun amaleliğini ustalığını traktörünü kalıbını kumunu kendi imkanlarını kullanarak yapmıştır. Tez köyünden yetişipde köye bir çivi çakmayanlar övünmeyi pek severler. yusuf demirinen akpli avukat gibi bunlar tezliyim demeye bile çekinirler.

  • ecevit hoca

    hocam allah uzun ve sağlıklı ömür versin.yaptığın hizmetleri vatandaşlardan duydukça köylüm ve komşum olarak gurur duyuyorum.sizin gibi insanlara emirdağın ihtiyacı çok.emirdaga yaptığınız güzellikler için teşekkür ederim.

  • metehan

    boyle bir kisin torunu olmak dan gurur duyuyorum :lol: Allah basimiz dan eksik etmesin. amin

  • www.tezkoy.com

    Değerli köylümüzü buralarda görmek bize gurur veriyor aynı zamanda böyle örnek insanları gören köylülerimizin başarıya olan azimlerinin artacağına inanıyoruz...