Haziran Ayı Portresi: Muharrem Kubat

Ayın Portresi / Ayın Portresi

9 Ocak1933 tarihinde Emirdağ’ın Karacalar köyünde doğmuştur. Babasının adı Süleyman Nebi, Annesinin adı Selvi’dir.1949 yılında Güveçci köyü İlkokulunu, 1955 yılında Çifteler İlköğretmen Okulunu, 1961 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü, 1970 yılında da yine Gazi Eğitim Enstitüsü (Pedagoji) Bölümünü bitirmiştir.
1955 yılından itibaren sıra ile Denizli-Acıpayam Guluman köyü ve Akalan Kasabası, Afyon Karamıkkara caviran köyü, Bolvadin Kemalettin Samipaşa ve Atatürk ilkokulu öğretmeni olarak çalışmıştır.
1961 yılından sonra da Emirdağ ortaokulu Türkçe öğretmenliği, Niğde-Çamardı ve Ankara-Bala ortaokulu Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünde Şube Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Son olarak da Eskişehir 19 Mayıs ortaokulunda 20 yıl Müdürlük yaptıktan sonra 23 Şubat 1988 tarihinde 32 yıl 7 ay hizmet süresi ile emekli olmuştur. Evlidir ve 2 kızı vardır.
Şiirlerinden pek çoğu mahalli gazetelerde, mesleki dergilerde, Sanat ve Edebiyat dergilerinde, çeşitli antolojilerde yayınlanmıştır.Haziran Ayı Portresi: Muharrem Kubat - Emirdag.gen.tr1986 yılında “İz Bırakanlar” , 1988 yılında “Umut Dolu” ve en son da 2006 yılında “Yaşamın İçinden Şiirler” isimli şiir kitaplarını yayınlamıştır. “Bitirdin Beni” adlı şiiri Vagif Aslanov tarafından Azericeye çevrilmiştir. Yurt içinde ve Yurt dışında açılan şiir yarışmalarına zaman zaman katılarak Birisi Yurt dışından olmak üzere çok sayıda ödülü mevcuttur. EMİRDAĞBaşı karlı dağdan almış adını,Kaymağı bol olur Emirdağ’ının.Yiğittir erkeği, merttir kadını,Kaymağı bol olur Emirdağ’ınınYaz gelince her şey kıra atılır,Bağ damında sere serpe yatılır,Ak kavunlar heybe ile satılır,Karpuzu al olur Emirdağ’ınınAtlıyı, yayayı almaz yolları,Sallanır salıda renk renk şalları,Adaçal’da açar badem dalları,Filizi kol olur Emirdağ’ının.Yaylalara bölük bölük çıkılır,Yayıklar yayılır, sütler dökülür,Çoban kaval çalar, sürü dökülür,Koyağı yol olur Emirdağ’ının.Alaycıklar sıra sıra kurulur,Keklikler ötüşür, şahin vurulur,Demet demet sarı çiğdem serilir,Sümbülü dal olru Emirdağ’ının.Helkeyle yoğurdu alır eline,Yavaş yavaş düşer Pazar yoluna,Gelen giden herkes uğrar haline,Salısı sel olur Emirdağ’ının.Deve gözü, şeker üzüm bağları,Burcu burcu kekik kokar dağları,Kar gibi beyazdır yayık yağları,Ayranı göl olur Emirdağ’ının.Tandırlar yakılır, pazı dikilir,Hamurlar yoğrulur, yufka yazılır,Üzümler toplanır, bağlar bozulur,Pekmezi bal olur Emirdağ’ının.Eller kınalanır, yanar yakınır,Duvaklar vurulur, türkü okunur,Oyalar işlenir, kilim dokunur,Tiftiği şal olur Emirdağ’ının.,Gelince yörenin baharı yazı,Türüm türüm tüter bayırı düzü,Melek örneğidir gelini kızı,Güzeli bol olur Emirdağ’ının.Kubat’ım, gezmişim her koyağında,Çocukluğum geçmiş karlı dağında,Ne yazsam az gelir yazma çağında,Yavşanı gül olur Emirdağ’ının.

Muharrem Kubat
Adres: Kurtuluş Mah. Ziya Paşa Cad. No: 51/A ( Kubat Kültür Evi) Eskişehir