Haziran Ayı Portresi: Muharrem Kubat

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Haziran Ayı Portresi: Muharrem Kubat

9 Ocak1933 tarihinde Emirdağ’ın Karacalar köyünde doğmuştur. Babasının adı Süleyman Nebi, Annesinin adı Selvi’dir.1949 yılında Güveçci köyü İlkokulunu, 1955 yılında Çifteler İlköğretmen Okulunu, 1961 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü, 1970 yılında da yine Gazi Eğitim Enstitüsü (Pedagoji) Bölümünü bitirmiştir.
1955 yılından itibaren sıra ile Denizli-Acıpayam Guluman köyü ve Akalan Kasabası, Afyon Karamıkkara caviran köyü, Bolvadin Kemalettin Samipaşa ve Atatürk ilkokulu öğretmeni olarak çalışmıştır.
1961 yılından sonra da Emirdağ ortaokulu Türkçe öğretmenliği, Niğde-Çamardı ve Ankara-Bala ortaokulu Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünde Şube Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Son olarak da Eskişehir 19 Mayıs ortaokulunda 20 yıl Müdürlük yaptıktan sonra 23 Şubat 1988 tarihinde 32 yıl 7 ay hizmet süresi ile emekli olmuştur. Evlidir ve 2 kızı vardır.
Şiirlerinden pek çoğu mahalli gazetelerde, mesleki dergilerde, Sanat ve Edebiyat dergilerinde, çeşitli antolojilerde yayınlanmıştır.Haziran Ayı Portresi: Muharrem Kubat - Emirdag.gen.tr1986 yılında “İz Bırakanlar” , 1988 yılında “Umut Dolu” ve en son da 2006 yılında “Yaşamın İçinden Şiirler” isimli şiir kitaplarını yayınlamıştır. “Bitirdin Beni” adlı şiiri Vagif Aslanov tarafından Azericeye çevrilmiştir. Yurt içinde ve Yurt dışında açılan şiir yarışmalarına zaman zaman katılarak Birisi Yurt dışından olmak üzere çok sayıda ödülü mevcuttur. EMİRDAĞBaşı karlı dağdan almış adını,Kaymağı bol olur Emirdağ’ının.Yiğittir erkeği, merttir kadını,Kaymağı bol olur Emirdağ’ınınYaz gelince her şey kıra atılır,Bağ damında sere serpe yatılır,Ak kavunlar heybe ile satılır,Karpuzu al olur Emirdağ’ınınAtlıyı, yayayı almaz yolları,Sallanır salıda renk renk şalları,Adaçal’da açar badem dalları,Filizi kol olur Emirdağ’ının.Yaylalara bölük bölük çıkılır,Yayıklar yayılır, sütler dökülür,Çoban kaval çalar, sürü dökülür,Koyağı yol olur Emirdağ’ının.Alaycıklar sıra sıra kurulur,Keklikler ötüşür, şahin vurulur,Demet demet sarı çiğdem serilir,Sümbülü dal olru Emirdağ’ının.Helkeyle yoğurdu alır eline,Yavaş yavaş düşer Pazar yoluna,Gelen giden herkes uğrar haline,Salısı sel olur Emirdağ’ının.Deve gözü, şeker üzüm bağları,Burcu burcu kekik kokar dağları,Kar gibi beyazdır yayık yağları,Ayranı göl olur Emirdağ’ının.Tandırlar yakılır, pazı dikilir,Hamurlar yoğrulur, yufka yazılır,Üzümler toplanır, bağlar bozulur,Pekmezi bal olur Emirdağ’ının.Eller kınalanır, yanar yakınır,Duvaklar vurulur, türkü okunur,Oyalar işlenir, kilim dokunur,Tiftiği şal olur Emirdağ’ının.,Gelince yörenin baharı yazı,Türüm türüm tüter bayırı düzü,Melek örneğidir gelini kızı,Güzeli bol olur Emirdağ’ının.Kubat’ım, gezmişim her koyağında,Çocukluğum geçmiş karlı dağında,Ne yazsam az gelir yazma çağında,Yavşanı gül olur Emirdağ’ının.

Muharrem Kubat
Adres: Kurtuluş Mah. Ziya Paşa Cad. No: 51/A ( Kubat Kültür Evi) Eskişehir

  • Güncelleme: 01.06.2007 11:36
  • Okunma: 10731

Yorumlar (22)Yorum Yap

  • ahmet tarım

    1955 yılında acıpayam akalan kasabasında benim öğretmenim idi ondan çok şeyler öğrendik.selamlar hocam

  • Vefa

    1983-86 yılları arasında okuldaydım. allah uzun omur versin. okul doneminde hic gordugumu hatırlamıyorum. ama ismi aklımdaydı ehr zaman . Internet ne guzel birsey? hocamızı daha iyi tanımız oldum. 20 sene mudurluk. dile kolya

  • elif

    :-) gercekten saygıyla anılacak insanlardan biri

  • sinan oztorun

    eskisehir 19 mayis ortaokulunda okur iken benimde mudurum idi basarilarinin devamini diler ailesine ve kendilerine mutluluk ve sagliklar dilerim

  • Kadir Kaya

    Saygı değer hocama sağlıklı uzun ömür diler.bizlere şiiri sevdiren,
    şiirde yol almamıza vesile olan,Ufkumuzu açan. gönlümüzdekini sezip seçen bu değeri hürmetle selamlıyorum

  • Rabia barış

    Şiir sevdalısı, gönül insanı, değerli hocam Muharrem KUBAT'I tüm başarılarından dolayı gönülden kutluyorum. Kalemin daim olsun hocam saygı ve sevgilerile.
    Rabia BARIŞ

  • metin edeer

    Emirdag kültürünün sevdalisi,türkmen kültürünün sairi türk edebiyatinin neferi ne soylesem az diye düsünüyorum saygilar sunuyorum degerli hocama.
    Metin edeer
    EYAD baskani Brüksel

  • alparslan güzle

    Sevgili hocam duyları çoşturan sel edip akıtan birisi. Onurlu yaşamının sağlıkla sıhatle zunyıllar mutlu yaşamasını dilrim.

  • Kaya Saban

    Sözleri ile ,yorumlari ile etrafindaki insanlara aydinlik olmus ,bizi dün oldugu gibi bundan sonrada karanliklarda ISIK ve önümüzde bir yol çizgisi olacaktir.Onu seviyoruz (Belçikadan )

  • celal yılmaz

    tebrik eder ellerinizden öperim hocam tanışmıyoruz ama şiirinizden çok etkilendim.Bende Tez köyündenim ama çok duygulandım ve göğsüm kabardı.emirdağımızdan çağdaş bir yunus ,karacaoğlan ve aşık kültürünün yaşadığını herkese duyurdunuz.başarılarınızın devamını diler ellerinizden öperim.saygılar hocam.

  • Erdoğan Kahya

    Emirdağ'ımızın yetiştirdiği, ben ve benim yaşıtım birçok arkadaşımda emeğieni gördüğümüz Muharrem Kubat'ı kelimelerle anlatmak çok zor aslında. Ancak o'nu yazdıklarında tanımak mümkün. ,'KUBATIM GEZMİŞİM HER KOYAĞINDA/ ÇOCUKLUĞUM GEÇMİŞ GARLI DAĞINDA'
    dizeleri onu anlatmıayor mu?
    Muharrem hocak döneminin, en önemli şairlerindendir. .Şiirlerinde hem eğitici, hem de öğreticidir. O'nun şiirlerinde Emirdağ Kültürünü bulabilirsiniz. Köylü güzelinin yüreğini Kubat'ın dizelerinde okuyabilirsiniz. Sevgiyi, acıyı, ağıtı, şarkıyı Kub.at söyler size...
    İşte bu yüzden ki, o'nun ortaokul yıllarında talebesi olduğum için mutluyum. O'nun öğretileri bize yol gösterici oldu hayatımızda. Belki o gün tohumlar atılmasaydı, bugün yeşeremezdik.
    Seni çok özledim, ama sizi anlatanr satırlarla birazcık olsun hasret giderdim. Allah sizi ve sizin gibi değerli büyüklerimizi başımızdan eksik etmesin. Sevgiyle, sağlıkla kalın.
    Erdoğan KAHYA

  • FATİH YÜCE (çiko)

    Emirdağ'ın daha nice Muharrem Kubat'lar çıkmasına ihtiyacı var.Bunun için kendi içimizden çıkan değerleri örnek alsak yeterli olacak en azından bir başlangıç olacak.Muharrem beyin şahsını ve tüm Emirdağlıları tebrik ediyorum .Böyle bir değer yetiştirdiği için.
    Bu arada site yöneticilerinede tebrikler ve teşekkürler....

  • B.EMEL KUBAT(YALDIZKAYA)

    Tebrik eder, saygılarımı sunarım.

  • Ömer ŞEN

    Muhterem Hocam ,

    Emirdağ'ımızdan yetişen örnek eğitimci , memleket sevdalısı şair , edip HOCAMIZA bugüne kadar yaptığı hizmetler için teşekkür eder , hürmetle ellerinden öper,
    başarılarının devamını ve sağlık-sıhhat dilerim.
    Belçika'dan Ömer ŞEN

  • Özcan TÜRKMEN

    Aklını ve gönlünü sürekli kültüre kullanan muhterem hocama saygı, minnet....
    Sağlıklı ve mutlu bir ömür diiliyorum Muharrem Kubat hocama...

  • CEYLAN BAS

    KARACALAR KOYULU OLARAK MUHARREM KUBAT IN BASARISINI KUTLAR VE DAHA NICEBASARILI CALISMALAR DILERIM . MUHARREM HOCAM GIBI DAHA NICE EMIRDAG ICINDEN VE DISINDAN INSANLARIN CIKMASINI CENABI HAKTAN DILERIM

    SAYGILARIMLA
    CEYLAN BAS

  • HARUN DİNÇ

    MUHARREM HOCAMI ÇALIŞMALARINDAN TEBRİK EDİYOR .BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM.HARUN DİNÇ

  • Ali KUBAT

    Zor yıllarda Emirdağlılara böyle bir evlat dünyaya getirdiği için kendisini rammetle anıyor,kültürümüzün önemli kalemlerinden Eğitimci Şair Muharrem KUBAT'a nice mutlu yıllar diliyorum.

  • battal gazi barlas

    iyi bir eğitimci.iyi bir insan.güçlü bir kalem.mükemmel bir emirdağ sevdalısı.girdiği her toplumda kendinisini fark ettiren dinleten bir isim.güçlü bir şair katıldığı her şiir yarışmasında ödül alan derece kapan emirdağlı gençlerin her fırsatta önünü açan övgüler yağdıran ,daima yapıcı daima iyimser memleketini ve insanını seven değer veren gerçek emirdağlı.tebrikler hocam.inşallah yaşarken biz emirdağlılar sizin kıymetinizi anlar ve yararlanırız.

  • Ömer Faruk YALDIZKAYA

    Emirdağ toprağının yetiştirdiği en önemli şairdir sevgili Muharrem Kubat ağabeyim.Şiirlerinde Türkmen kültürünün bütün özelliklerini bulur;kendinizi, kah Emirdağ yaylalarında davar otlatırken ,kah Karacalar'da üzüm bağlarında,kah yoğurt pazarında elinizde yoğurt helkesiyle yürürken,kah da Bademlik'de ağaç altında cacıklı dürüm yerken tahayyül edersiniz.Ulusal ve uluslarası birçok şiir şöleninde göğsümüzü kabartan,hocaların hocası saygıdeğer büyüğümüze başarılar diliyor;kalemin var olsun diyor,en samimi dileklerimi sunuyorum.Saygılarımla...

    Ömer Faruk YALDIZKAYA

  • Osman BÖCÜK

    Emirdağ sevdalısı Muharrem hocam tebrik eder; saygılarımı sunarım.Osman BÖCÜK ( FATİH EMLAK )

  • ::MeCo::

    Tüm çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederim.Başarılarınızın devamını dilerim