Kasım Ayı Portresi: Ahmet Köycü

Ayın Portresi / Ayın Portresi

www.emirdag.gen.tr Kasım Ayı Portresi, Emirdağ'da tarım konusunda en önemli isimlerden olan Emirdağ Ziraat Odası Başkanı Ahmet Köycü. Yaklaşık 30 yıldan bu yana Emirdağ çiftçisine hizmet veren ve yıllarını Emirdağ’a hizmete adayan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Köycü’nün başarılarla dolu hayatı Kasım ayı boyunca www.emirdag.gen.tr’de olacak. Hala Emirdağ Ziraat Odası'nda Emirdağ çiftçisine ve Emirdağlıya yakışacak şekilde hizmetine devam eden Köycü’nün çeşitli kurumlardan aldığı 50’den fazla plaketi ve yüzlerce başarı belgesi bulunan Hacı Ahmet Köycü'nün hayatı:
Hacı Ahmet Kestenoğlu'nun oğlu Ahmet Köycü, 1940 yılında Ekizce köyünde doğdu. 4 yaşında babasını, 6 yaşında da annesini kaybedince yaşamına ağabeylerinin yanında devam eder. İlkokula 1949 yılında Veysel Köyü İlkokulu'nda başlar ardından, Ekizce köyünde 1950'de açılan ilkokula naklini yaptırır ve 1952 yılında da bu okuldan mezun olur. Okulu bitirdikten sonra ağabeylerinin yanında onlarla çiftçiliğe başlar.
Kasım Ayı Portresi: Ahmet Köycü - Emirdag.gen.tr1960 yılında Sivas Temel Tepe'de askerliğinin acemilik eğitimini tamamladıktan sonra, ulaştırma olarak Kars Sarıkamış'a gider ve garaj çavuşu olarak görev yapar. Sarıkamış 9. Tümen'den 1962 yılında terhis olduktan sonra köyüne dönen Köycü, burada ağabeyleri ile birlikte çiftçiliğe devam eder. Bu süre içerisinde kamyon, otobüs ve biçerdöver işletmeciliği de yaptıktan sonra 1970 yılında ağabeylerinden ayrılarak tek başına çiftçiliğe devam eder.

18 Temmuz 1970 yılında 701 sayılı Emirdağ Yağlı Tohumlar Kooperatifini 6 arkadaşıyla beraber kurduktan sonraki seçimle beraber kurucu üyelik ve üç devre, toplam 8 yıl, yönetin kurulu başkanlığı yapar. Burada arkadaşları ile beraber arsasını satın aldıkları alana kantarı kurarlar, alım deposu yaparlar ve bina yapım işlemlerini başlatırlar. Kasım Ayı Portresi: Ahmet Köycü - Emirdag.gen.trKöycü, 8 yıl sonra işlerinin yoğunluğu nedeni ile kooperatiften ayrılır. 1978 yılında Ekizce Köyü muhtarı seçilir. 1980 yılında Türkiye’deki ihtilal nedeniyle 7 sene seçimsiz muhtarlığa devam eder. Bu 7 sene içerisinde Emirdağ'da bazı kurumlarda görev alarak; 29 Temmuz 1982 yılında 24 köyün içme suyu projesi başkanlığını yapar. Aynı dönemde Tarım ve Köy İşleri Bakanı Ahmet Karayiğit ve danışmanı Emirdağlı Şevki Güler'in büyük desteklerini alarak, 250 kilometrelik içme suyu borusu projesini hiçbir sorun yaşamadan, 2 yılda tamamlarlar. 1984 yılında o günün Tarım ve Köy İşleri Bakanı, Afyonkarahisar Valisi ve Emirdağ Kaymakamı ile açılışını yaparak çeşitli plaketler alır ve verir. Sonraki yıllarda köylerin içme suyunun 2 yıl boyunca kontrol ve tamirat hizmetlerini verirler.

Kasım Ayı Portresi: Ahmet Köycü - Emirdag.gen.tr1986 yılında işlerinin yoğunluğu nedeniyle muhtarlık görevini Mevlüt Ergürbüz'e devrederek Emirdağ Ziraat Odası'nda, Emirdağ çiftçisine ve halkına hizmet etmeye devam eder. 1980 yılında Ahmet Köycü, ağabeyi Niyazi Köycü'nün ölümü sonrası; arkadaşlarının talepleri üzerine o günün kaymakamı Süleyman Tomas tarafından Ziraat Odası delegeliğine atanır. Yönetim kurulundaki arkadaşlar Köycü'nün atanması sonrası, kendisini Ziraat Odası Başkanlığı'na seçerler.

2 yılda bir yapılan seçim sürecinde, 13 defa sandık başına giden Emirdağ çiftçisi, her defasında seçimini Köycü'den yana kullanır. Bu sayede Ahmet Köycü, 29 yıllık süreçte Emirdağlıya ve Emirdağ çiftçisine başkan sıfatıyla hizmetlerine devam eder. 1981 yılında Emirdağ Ziraat Odası'nı Arabacılar Sokak'taki binada kiracı olarak teslim aldıktan sonra o günün şartları ile aynı adreste 5 yıl görevlerine devam ederler. 1987 yılında 66 metrekare arsa alırlar ve bu arsaya 1988 yılında 3 katlı Ziraat Odası Hizmet Binası'nı inşa ederler. 2000 yılında da binanın hemen yanındaki arsayla birlikte; 2001 yılında eski binayı da içine katarak 5 katlı Emirdağ Ziraat Odası Binası'nın yapımını tamamlarlar. İçerisinde çiftçiler lokali, çiftçi hizmet, ilaç satış deposu, başkan ve idari meclis odası, çiftçiler kulüp lokantası, 30 yataklı 3 yıldıza sahip misafirhanesi ve oteli, toprak tahlil analiz laboratuarı barındıran bina 2003 yılında günün milletvekilleri, Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çevre ziraat odaları başkanları, Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, Emirdağ Kaymakamı Mustafa Özarslan ve halkın da katılımıyla açılır.

Kasım Ayı Portresi: Ahmet Köycü - Emirdag.gen.trÇiftçilere kaliteli ilaç, temiz tohum ve ucuz gübre hizmeti vermek amacıyla zirai aletler, Ege gübre, Tigem tohum, Bayer ve Hektaş tarım ilaçları bayiliklerini alırlar. 2 adet hizmet aracı aldıktan sonra 2004 yılında Yunak yolu üzerinde Ekizce hudutlarında 10 bin metrekare arsa alarak , projesinde büyük desteğini gördüğü Afyonkarahisar milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanımız Sait Açba'nın destekleriyle; Tohum Eleme , Mısır Kurutma ve Slaj Tesisi inşaatını başlatırlar. Makine bölümü 600 metrekare büyüklüğünde kapalı alan içerisinde ve 100 metrekare idari bina olmak üzere binalarımızı tamamlayarak 10 bin metrekarelik yere duvarı çevirdi. Alan içerisine Gaziantep’te Tanış Değirmen Makineleri firmasından 2005 yılında tohum temizleme ve ilaçlama makinesi, arpa ezme, buğday ve arpa kravite ve sıvı ilaçlama makineleri alarak hizmete verdiler. 60 tonluk bilgisayarlı kantar kurarak merkeze gelen çiftçilerin işlerini daha hızlı görmesini sağlar. 2006 yılında Afyon İl Tarım müdürlüğünden valilik ve il genel meclis üyelerine verdiğimiz talep üzerine mısır kurutma makinesini alınır. 2007 yılında toprak tahlil laboratuarını kurduktan sonra bunların açılışında çok görkemli bir şekilde yapılır. "Saygı değer siyasilerimiz, valimiz, tayin olup giden kaymakamımız, genel başkanımız, kaymakamımız Gürsoy Osman Bilgin, çevre ziraat odalarının katılımı ve çok büyük halk katılımıyla hafızalardan silinmeyecek bir açılış yaparak Emirdağ çiftçisinin hizmetine en çoğu ilde bile bulunmayan imkanları sunar. Başkan Köycü ve ekibinin bu hizmetleri devam ederken bölgemizde hiç bulunmayan, ismi duyulup kendi görülmeye, hayvancımıza yem desteği için İzmir Torbalı’dan Furkan makinelerinin yaptığı mısır slaj paketleme yapan bir makineyi çiftçimizin hizmetine sunmuş bulunmaktayız."

Emirdağ tarımı hizmet süreci içerisinde 1993 yılında Emirdağ Doğruyol İlçe Başkanlığı'na getirilen Köycü, partideki 2 yıllık hizmeti süresince Emirdağ Lisesi, Emirdağ Anadolu Öğretmen Lisesi, METEM, Öğretmen Evi, Vergi dairesi binası, o günkü Emirdağlı milletvekili Baki Durmaz ve maliye bakanı İsmet Atilla'nın da destekleriyle inşa edilir. Köycü, partiden bazı nedenlerden dolayı ayrılır.

Hala Emirdağ Ziraat odasında Emirdağ çiftçisine ve Emirdağlıya yakışacak şekilde hizmetime devam eden Köycü’nün çeşitli kurumlardan aldığı 50’den fazla plaketi ve yüzlerce başarı belgesi bulunmaktadır. Köycü verdiği mesajlarda “Bu yaptığım hizmetler dolayısıyla bana destek olan yönetim kuruluna ve tüm siyasilere bana bu işlerinden dolayı yardımcı olan herkese ve bana güvenen Emirdağ çiftçisine bir kere daha kendilerine teşekkürü borç bilirim.” der.