Mart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir

Ayın Portresi / Ayın Portresi

www.emirdag.gen.tr Emirdağ’ın yetiştirdiği değerleri tanıtmaya devam ediyor. 2009 yılı Mart ayı portresi Emirdağ’ın kültürel mirasını devam ettirmeye çalışan kültür adamlarından Halil Rifat Aydemir. 1952 yılında Emirdağ’da doğdu. İlk ve orta okulu Emirdağ’da; liseyi Akçadağ Öğretmen lisesinde okudu. Öğrencilik yıllarında arkadaşları ile birlikte Emirdağ Folklor ve Yaşatma Derneğini kurdu. Emirdağ Folklor Derneği kanadıyla hizmet etti. Öğretmenliği sırasında folklor ve müzik çalışmalarında bulundu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesini bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığının açmış olduğu müzik öğretmenliği kurslarına katılarak 1990 yılında müzik öğretmenliğine atandı. Afyonkarahisar’da Musiki Cemiyeti’nde sanat müziği korosunda ud, mızraplı ve yaylı tambur, halk müziği koro şefliği yaptı.

Mart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir - Emirdag.gen.trUzun yıllar halk oyunlarıöğreticiliği ve jüri üyeliği yaptı. Afyonkarahisar İl Kültür Müdürlüğüile birlikte Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği yarışmalarıdüzenledi ve jüri üyeliklerinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı liselerarası Türk Halk Müziği Koro yarışmalarına koro şefi olarak koroyetiştirdi ve dördüncülük aldı. Aydın ili Didim ilçesi DİMDERderneğinde Sanat Müziği korosunda udi olarak görev aldı. Aynı dernektenota öğretmenliği ve THM koro şefliği yaptı. Arkadaşı Pınar Halaç ilebirlikte kaynak kişi olarak Emirdağ türkülerini Türkiye Radyo veTelevizyon Kurumu’nın repertuarına kazandırdı. Bu türküler: Sako GiyerKaradan, Çorabını Ördüğüm, Harmana Sererler Sarı Samanı, Önüne KuşanmışYandımdan Önlük, Ağızören Yönün Beri Bakıyor, Yoğurt Çaldım Kazana’dır.Notaya aldığı Afyon ve Emirdağ türküleri çeşitli kitap ve dergilerdeyayımlandı. Bu çalışmaların yanı sıra Mili Eğitim Bakanlığı BedenEğitimi Spor ve İzcilik dairesi bünyesinde izcilik faaliyetlerindebulundu. Bakanlık kamplarında ve Afyon ili kamplarında müdürlük yaptı.Ankara Sivil Savunma Koleji’nde arama kurtarma ve ilk yardım kursunakatılıp İzci Arama ve Kurtarma Birliklerinde çalıştı. Ülkemizde meydanagelen Dinar, Adapazarı ve Eber depremlerinde gönüllü olarak çalıştı.

Mart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir - Emirdag.gen.trHalil Rifat Aydemir Emirdağ’da oturmakta olup yöre kültür ve fMart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir - Emirdag.gen.trolklorunuaraştırma ve tanıtma, Emirdağ oyunlarını disiplinize etme çalışmalarınısürdürmektedir.