Büyükşehir Yasası Gündemde!

Haberler / Güncel

Büyükşehir Yasası Gündemde!

51 il belediyesinin, 2024 yerel seçimlerinde büyükşehir statüsüne dönüştürülmesi konusu AK Parti’nin gündeminde. Bu konu Afyonkarahisar’ı yakından ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye’de en fazla belediye sayısı Afyonkarahisar’da bulunuyor. Eğer Afyonkarahisar büyükşehir olursa 42 belde belediyesi kapatılarak bu yerleşim yerleri bağlı oldukları ilçelerin mahalleleri olacak

AK Parti, 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde 30 büyükşehir dışında kalan diğer 51 il belediyesinin statüsünü de büyükşehir statüsüne getirmeyi gündemine aldı.

EN FAZLA AFYON’U İLGİLENDİRİYOR
Bu konu belki de Türkiye'de en fazla belediyesi bulunan Afyonkarahisar'ı ilgilendiriyor. Şu anda Afyonkarahisar'ın 1 merkez belediyesi, 17 ilçe belediyesi, 42 belde belediyesi ile toplam 60 belediyesi bulunuyor. Ayrıca 421 köyü bulunan Afyonkarahisar yeni düzenleme ile yönetim şekli değişecek.

BELEDİYELER KAPATILACAK
Eğer bu durum gerçekleşirse Afyonkarahisar’daki 42 belde belediyesi kapatılarak bu beldeler mahalleye dönüştürülecek. Ayrıca köylerde mahalle olacak. Afyonkarahisar’da bulunan 421 köy bağlı oldukları ilçenin mahallesi sayılacak.

Tasarıya göre;

1- Yeni büyükşehir olacak 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanı, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetecek.

2- Merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyeleri kurulacak.Büyükşehir belediyesi aracılığıyla kentin bütün olarak planlanması sağlanacak.

3- Merkez ilçe ve diğer ilçe belediyeleri Büyükşehir Belediyesine bağlı olacak.

4- İlçelerdeki belde belediyeleri kapanacak, belde ve mevcut köyle mahalle olarak ilçe belediyelerine bağlanacak.

5- Böylece, belde ve köylere, tek elden daha sağlıklı hizmet ve yatırım gitmesi amaçlanacak.

EMİRDAĞ’DA İKİ BELDE MAHALLE OLACAK

Emirdağ ilçe sınırlarında hizmetlerine devam eden Gömü ve Davulga beldeleri bu yasa çıkması durumunda kapatılacak olan belediyeler listesinde yer alıyor. Gömü ve Davulga belde belediyelerin kapanması durumunda bu beldelere ve bağlı mahalleler Emirdağ’a bağlı mahalle olacak.

  • Okunma: 2469

Yorumlar (2)Yorum Yap

  • Yasar Üsküdar

    1960 a kadar Nahiyeler vardı ilçeden küçük Nahiye müdürü vardı ayrıca amiri , Belediye teşkilatı ve başkanı,Jandarma karakolu, postane,sağlıkcı, Jandarma telefon sistemi, Tarımkredi, Halkevleri ( sosyalleşme kültür kompleksi ) ,Nüfus memurluğu Vesayre işlemesi ve sistemi O yıllarda cok güzeldi sonunda Nahiyeler kanunu değişti her isteyen köye belediye kuruldu sonunda büyükşehir yasası geldi siyaset uğruna yönetim düzeni durmadan değişiyor milletinde kafası dönüyor ayakta duramıyor ......

  • Fatih

    İyi de 81 ilden büyükşehir olmayan 51 il de büyükşehir olacaksa en çok afyonu nasıl ilgilendirir ki. ben bunu anlamadım. afyonu ilgilendirdiği düzeyde bayburtu da ilgilendirmiyor mu.