Ahmet Akın’ın “İz’den Emirdağ Türküleri” albümü çıktı

Haberler / Kültür Sanat

Ahmet Akın’ın “İz’den Emirdağ Türküleri” albümü çıktı

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nde “Türk Halk Müziği Teori ve Uygulamaları” ve “Bağlama” derslerini icra eden Emirdağlı sanatçı Ahmet Akın geçtiğimiz günlerde “İz’den Emirdağ Türküleri” isimli albümünü çıkardı.

Akın’ın ilk albümünün ismi “ÖZ’den Emirdağ Türküleri” idi. Akın, ilk albüme bu ismi vermesinin sebebinin kendisine ilk müzik eğitimini veren, Muharrem Usta’nın tabiriyle “Sazımın Emaneti” diyerek beraber geçirdikleri çok kısa zamanda elinden gelen her şeyi öğretip yolunu açan, bu yaptıklarına benzer bir işi, yoldaşı Pınar Halaç ile birlikte 1991-1992 yıllarında imkansızlıklar içerisinde yaparak iki albümlük bir külliyat bırakan Babası Cengiz Akın’ın “ÖZ EMİRDAĞ 1-2” isimli albümlerine atıfta bulunmak olduğunu ,“Öz’den Emirdağ Türküleri” albümünün ağırlıklı olarak “ÖZ EMİRDAĞ 1-2 “ albümle rindeki eserleri içerdiğini belirtti.

Ahmet Akın’ın ikinci albümün ismi ise “İz’den Emirdağ Türküleri”. Akın, bunun sebebinin ise kendisinin yoluna Emirdağ’da çıkan diğer ustalarından, yapmış olduğu derleme çalışmalarından, elindeki yazılı, işitsel arşiv ve dinlemelerinden edindiği hazzı paylaşma isteği ve yine onların “İz”’inden aldıklarını gelecek kuşaklara bir “İz” olarak bırakma arzusundan kaynaklandığını ifade etmekte. “İz’den Emirdağ Türküleri” Ustalarının İz’inde kültürümüze katkı sunan bir albümdür. Bu albüm, aynı zamanda yine en büyük ustası Babası Cengiz AKIN’a ait iki adet eseri barındırmaktadır. Hayata geçirmeyi planladığı bir çok projesinin de olduğunu ifade eden Ahmet AKIN, Emirdağ’da kültür ve sanat ile ilgili unutulanı hatırlatmaya, eksik kalanı tamamlamaya söz verdiğini her fırsatta vurgulamakta.

Sanatçı Ahmet AKIN kimdir?

Ahmet Akın, 1985 yılında Emirdağ’da doğdu. Kendisi de Yerel Sanatçı ve Müzik Öğretmeni olan Babası Cengiz AKIN’dan 5 yaşında bağlama çalarak müzik hayatına başladı. 2003 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikîsi Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü’nü dereceyle kazandı. Aynı bölümün Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı’ndan 2008 yılında yüksek ortalama (83.13) ile mezun oldu. 2005 – 2008 yılları arasında Trt İzmir Radyo ve Televizyonu’nda Gençlik Korosu Elemanı ve Akitli Saz Sanatçısı olarak çalıştı.

TRT Radyo Sanatçıları Konserlerinde Neşet Ertaş, Arif Sağ, Musa EROĞLU, Gülşen KUTLU, Aysun GÜLTEKİN, Esat KABAKLI, Hüseyin TURAN, Emel Taşçıoğlu, Ümit TOKCAN, Makbule KAYA, Tolga SAĞ, Mükerrem KEMERTAŞ, Bedia AKARTÜRK v.b. birçok ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısıyla beraber çalıştı. Bu dönemde çok sayıda Tv ve Radyo canlı yayınında Bağlama Sanatçısı olarak görev yaptı. 2009 – 2012 yılları arasında Gaziemir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosunu çalıştırdı ve bu koro ile 9 adet konser hazırlayıp yönetti. 2021 -2022 sezonunda Emirdağ Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’nu kurdu ve 2022 yılı haziran ayında Türk Halk Müziği’nin usta isimlerinden Gülşen Kutlu’nun da konuk olarak katıldığı yaz konserini hazırladı ve yönetti. 2013 yılında Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan ağır zeybeklerin bağlama ile toplu icrasında bir ilk olan “Efelerin Teze nesi” adlı albümde bağlamasıyla yer aldı. Bunların haricinde çok sayıda konser ve müzik albümünde koro şefi, şef yardımcısı, söz yazarı, aranjör, müzik yönetmeni, bağlama ve ses sanatçısı olarak görev yaptı. Öğr. Gör. Barış Gürkan, Prof. Dr. Reyhan ALTINAY, Doç.Dr. Hüseyin YALTIRIK ile derleme çalışmalarına katıldı. Bunların dışında kendisine ait derleme ve arşiv çalışmaları mevcuttur. 2020 – 2023 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nde “Türk Halk Müziği Teori ve Uygulamaları” ve “Bağlama” derslerini icra etti.

2011 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda müzik öğretmeni, müdür yardımcısı, müdür ve kurucu müdür olarak görev yaptı. 33 yıllık sanat tecrübesini aktararak hazırladığı bir çok usta müzisyenin de yer aldığı Emirdağ Yöresi’ne ait 22 eseri ihtiva eden “Öz’den Emirdağ Türküleri” ve “İz’den Emirdağ Türküleri” adlı albümleri Emirdağ Belediyesi sponsorluğunda, Sayın Belediye Başkanı Serkan KOYUNCU’nun şahsi katkılarıyla 14 Ağustos 2023 tarihinde tüm dijital platformlarda yayınlandı. Bu albümlere ait 5 adet video klip ise zaman içerisinde yayınlanacaktır. Kliplerin yönetmenliğini Altın Portakal ödüllü Uluç Erdem ERSEN üstlendi.

Ahmet Akın’ın Yayınlanmış Eserleri :

Efelerin Tezenesi ( Albüm-CD ) – 2013 – Kalan Müzik

Ecel Saati – Söz: Ahmet AKIN, Müzik: Cumhur YAŞAR

(Tüm Dijital Platformlar) - 2020

15 Temmuz Ağıdı – Ömer Faruk Özcan

( Aranjör: Ahmet AKIN) – ( Tüm Dijital Platformlar ) - 2020

Destandır Türkiyem - Muharrem AYGÜN (Müzik Yönetmeni: Ahmet AKIN ) - ( Tüm Dijital Platformlar ) - 2021

Emirdağspor Marşı – Ahmet AKIN

(Tüm Dijital Platformlar) – 2022

Dolandım Da Geldim Emirdağı’ndan – Ahmet Akın & Furkan Akyel (Tüm Dijital Platformlar ) – 2022

Öz’den Emirdağ Türküleri – Ahmet AKIN

(Tüm Dijital Platformlar) – 2023

İz’den Emirdağ Türküleri – Ahmet AKIN

(Tüm Dijital Platformlar ) – 2023 >Emirdağ Gazetesi Ahmet Akın

Albümü dinlemek için lütfen aşağıdaki linke tıklayın :

https://www.youtube.com/@ahmetakinresmi

  • Okunma: 2025

Yorumlar (0)Yorum Yap