Bir Afrika Kaldı

Köşe Yazıları / Timuçin

Bir Afrika Kaldı

Gelişmiş ve sanayileşmiş ülkeler (ABD-AB), tüketim toplumu olarak gördükleri üçüncü dünya ülkelerine yeterli miktarda mal üretip satabilmeleri için ihtiyacı olan dünyanın yer altı ve yer üstü zenginliklerini yüz yıllardır hızlı bir şekilde tüketiyorlar. Bitire bitire bir Afrika kaldı ama bu arada, yükselişi önlenemeyen Çin Halk Cumhurıyeti’nin de yeterli üretim yapabilmesi için, ihtiyacı olan ham madde ve madenler konusunda , o da gözünü Afrika’ya dikmiş durumda.
Önümüzdeki yıllar Afrika madenleri konusunda büyük bir kapışmamın olacağı görülüyor. Öyle ki bence Amerikan derin devletinin desteğiyle iktidara getirilen ilk zenci lider Barac Obama’nın Afrika kökenli olması bir işarettir. Kongo’da çıkan iç çatışmanın mimari zenci gerillanın bir evininde Belçika’nın Brugge kentinde olması bunun diğer işareti…

Türkiye boş duruyor mu? Son yıllarda Türkiye’deki yardımkuruluşlarının Afrika’ya günübirlik gitmesi boşuna gözükmüyor.Afrika’da bazı cemaatlere yol verilip okul açılmasına destek olunmasıda tesadüf olmasa gerek. Zaten iki büyük Türk gemisinin "korsanlar"tarafından Somali’de kaçırılması da bu olaylarla bence bağlantılı.Türkiye’nin Afrika’da inisiyatif almasından rahatsız olan egemengüçlerin varlığı kuşkusuz. Bu gelişen olaylarda gösteriyor ki geçenaylarda kaybettiğimiz hemşerimiz Ömer Halaç’ın bence bir suikastakurban gittiği olasılığı çok yüksek. Çünkü Afrika’daki altınrafinerisini devletle ortaklık kurarak yapan Ömer bey bu faaliyetiyleülkemize trilyon dolarlar kazandıracaktı; ama beni asıl düşündürenkonu, Türk istihbaratının böylesi önemli misyonu olan hemşerimizigözbebeği gibi bakıp koruyamaması... Gerçekleri en yalın ve en temizbir şekilde zaman ortaya çıkarır elbet.

Sevgi Ve Dua İle Mutlu Yıllar…

  • Güncelleme: 21.12.2008 23:45
  • Okunma: 3313

Yorumlar (0)Yorum Yap