Duyarsız Olan Toplum mu? Yoksa Duyarsızlaştıran Lider mi?

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Duyarsız Olan Toplum mu? Yoksa Duyarsızlaştıran Lider mi?

Hayallerini kendi gücüyle gerçekleştirebileceğine inanan insan şevklidir, inançlıdır ve yaşama sevinci vardır. Acaba “Sen yaparsın, uğraş, gayret et, eninde sonunda başaracağından eminim çocuğum!” diyen türden yüreklendirici aile ortamlarında yetişmiş kaç kişi var aramızda?

“Sen yapamazsın bırak uğraşma!”, “Beceriksiz, senin elinden iş gelmez her şeyi berbat ettin!” “Bana sormadan bir şeye dokunma!” diyen ortamlarda yetiştik. Sonuç olarak, “Ben beceriksizim, elimden iş gelmez.” Başkaları benden daha akıllı, daha becerikli,” diyen ve kendi yaşamının sorumluluğunu “büyüklere”, “Hükümete”, “Devlete” devretmiş, emanet etmiş, kendi gücünden kuşkulu, çekingen, ürkek bireylerin çoğunlukta olduğu ve onlarla alay edercesine, onları kullanan insanlardan meydana gelen bir toplum oluşturduk.

İnsanların, “Sen yapabilirsin!” Kendi hayallerini ve amaçlarını gerçekleştirebilecek güç sende var!” mesajını duymaya, okumaya o kadar ihtiyaçları var ki. Başarılı insanı belirleyen ilk özellik tutumdur. Kişi olumlu tutum ve düşüncelere sahipse, zorluklarla uğraşmayı seviyor ve onların üstesinden gelmekten haz duyuyorsa, başarılarının yarısını gerçekleştirmiş sayılır.

İnsanlar arasındaki fark ufaktır. Ancak bu fark büyük farklılığa neden olur. Ufak fark tutumlardadır.Büyük farklılık ise, bu tutumun olumlu veya olumsuz olduğudur. Zihinsel tutumu doğru seçmiş bir adamı, hedefine ulaşmaktan hiçbir şey alıkoyamaz. Yanlış zihinsel bir tutumla yola çıkan bir adama ise hiçbir şey yardım edemez.

Lider umutlarla uğraşandır. Lider, insanların nerde olduğunu belirleyebilir ve sonra da onları adım adım görüşünü gerçekleştirmeye doğru hareket ettirebilir. Toplumun duyarsız olduğunu ilan eden bir lider bu topluma ne verebilir ki ? Duyarsız bir toplum olduğundan şikayet eden bir lider bu topluma ne vermiştir de bu durum onda bir rahatsızlık yaratmıştır bunu hiç düşünmez nedense. Düşünebildiği tek bir şey vardır o da eleştirenleri eleştirmektir. Ancak unutulmamalıdır ki tarihte büyük başarılar kazanmış insanların çoğu acımasızca eleştirilmiş ancak sebat etmiş kişilerdir.

Sonuçta duyarsız olan toplum değil; toplumu duyarsızlaştıran liderdir. Toplumu duyarlı hale getiren ise yine liderdir. Ulu önder Atatürk milli mücadeleye başlarken bir kişiydi. “bir” çok güçlüdür Herşey “bir” ile başlar. Eğer bir yoksa iki olmaz….

M.Volkan YILDIRIM
yazarv@hotmail.com

  • Güncelleme: 28.06.2008 02:44
  • Okunma: 5075

Yorumlar (6)Yorum Yap

  • OguZ

    adamin kimsenin hislerine tercuman oldugu falan yok. tek yaptigi sadece baskalarinin yazdigi yazilari kopyalayip burda kendi dusunceleri gibi koymasi. yoksa her gravat takan yazar olsaydi ohoooo

    bu yazinçin degisik versiyonlarina ulasmak icin basari icin stratejiler yazip google da aratiersaniz ok

  • Ahmet Karasu

    ORHAN ÖZKIR GİBİ BİR ADAMI VAKIF BAŞKANI YAPMALARI KONUSUNDA EMİRDAĞLI DUYARSIZ KALMIŞ. BAŞKA BİR ADAM ÇIKMAMIŞ.DOĞRU VALLA

  • Murat SAYIN

    KRALIN ÇIPLAK OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖZLERÖNÜNE SERDİNİZ.
    DUYARSIZ BİR TOPLUM YOKTUR GERÇEKTEN.
    DUYARSIZ BİR LİDER VARDIR.

  • OguZ

    gercekten cok guzel yazi olmus. boyle guzel yazilar yazmak isteyenler google basari icin stratejiler yazip aratirsa herkes cokguzel yazilar yazar ve yazar olur kose yazari olur memlekette issiz adam kalmaz

  • CİRİT

    Mrb Volkan Bey, siyasi görüş ve düşüncenizi bir yana atarsak yazılarınızı büyük bir özveri ile hazırladığınızı görüyorum. Bu yüzden sizi takdir ediyorum, benim için bir mekalenin güzelliği benim düşüncelerime uygun olması değil, işlenen temanın ve yazı akışının ahengi önemlidir. Siz bunu başarıyla yapıyorsunuz.

  • timucin

    volkan tebrik ederim.toplumun hislerine tercuman oldugun icin emirdaglilar bunu haketmiyordu.guzel bir cevap olmus