Emirdağ'ın en lezzetli düğün yemeği: Bamya çorbası

Haberler / Güncel

Emirdağ'ın en lezzetli düğün yemeği: Bamya çorbası

Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Emirdağ, özellikle düğünlerde verilen yemekleriyle dikkat çekmektedir. Emirdağ halkının en sevdiği düğün yemeklerinin başında ise "Bamya çorbası" gelmektedir. İşte Emirdağ'ın en lezzetli düğün yemeği bamya çorbası...

1960'lı yıllarda Avrupa'ya çok sayıda göç veren Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesi, yurt dışında  yaşayan "gurbetçiler" ile ünlü bir ilçedir. Emirdağ, bu ününün yanı sıra zengin mutfak kültürüyle de dikkat çekmektedir. Özellikle düğünlerde kurulan sofralarla ünlü olan bu küçük ilçe, damak çatlatan lezzetleriyle ön plana çıkmaktadır. Emirdağ halkının en sevdiği düğün yemeklerinin başında ise "Bamya çorbası" gelmektedir. Türkiye'nin birçok yerinde yapılan ancak "önyargıyla" yaklaşılan bu yemek, Emirdağ'da oldukça fazla tüketilmektedir. Peki Bamya çorbası nasıl yapılır, hangi malzemeler gereklidir? İşte Emirdağ'ın en lezzetlli düğün yemeği Bamya çorbası hakkında bilmeniz gereknler...

BAMYA ÇORBASI MALZEMELER
Emirdağ düğünlerinin vazgeçilmez yemeği olarak ön plana çıkan Bamya çorbası yapabilmek için;
1 su bardağı kuru bamya
Küçük doğranmış kuşbaşı et
1 orta boy soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
3 adet orta boy domates
5 su bardağı et suyu
Limon suyu
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabibere ihtiyacınız var.

BAMYA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Bamya çorbası yapabilmek için şu adımları izleyebilirsiniz;

İlk adım, kuru bamyanın haşlanmasıdır. Bamya, tencereye konur ve üzerini geçecek kadar su eklenerek yumuşayana kadar haşlanır. Bu işlem, bamyanın çorbanın içinde mükemmel bir kıvamda olmasını sağlar.
Soğanı küçük küp şeklinde doğrayın. Tereyağını tencerede eritin ve soğanları tencereye ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak ve ara sıra karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Soğanlar güzelce karamelize olana kadar pişirin.

Kabukları soyulmuş domatesleri küçük küpler halinde doğrayın ve kavrulan soğanların üzerine ekleyin. Domatesler, taze ve parlak bir tat katmak için bu karışıma harika bir lezzet katar.

Karışıma önceden haşlanmış et, et suyu ve tuz ekleyin. Tüm malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra kaynamaya bırakın. Bu aşama, çorbanın temel lezzetlerin birleştiği noktadır.

Haşlanmış bamya ve limon suyunu ekleyerek kaynayan karışıma ilave edin. Bamya, bu çorbanın vazgeçilmez malzemelerinden biridir ve özellikle Emirdağ düğünlerinde tadına bakılması gereken bir lezzettir.

Bamyalar yumuşayana kadar çorbayı pişirin. Bamya çorbasının en önemli sırlarından biri, bamyanın mükemmel kıvamda olmasıdır.

İsterseniz, çorbanızın üzerine karabiber serperek servis edebilirsiniz. Karabiber, bu lezzetli çorbayı tamamlar ve tadını daha da özel kılar.

GENELDE TATLILARDAN SONRA İKRAM EDİLİR
Emirdağ düğünlerinde oldukça fazla tüketilen Bamya çorbası, genelde tatlılardan sonra ikram edilir. Bunun sebebi, ağır yemeğin sonunda yenilen bamyanın, sindirimi kolaylıştıracağına inanılır. -Polatlıpostası

Fotoğraflar

  • Okunma: 1493

Yorumlar (0)Yorum Yap