Gülsüm Hatun (Göbelek)

Köşe Yazıları / Melih Can Kalender

Gülsüm Hatun (Göbelek)

Hey gidi günler diye başlayan sözler, eskilerden gelen bir esinti. İlçemize gelmiş ve gelecek nadir insanlardan birisi Gülsüm Hatun(Göbelek). Onun hayatı diğerlerinden farklı o halkı için yapmış yapacağını. İşte Bizim Göbelek Ebemiz. 1885 yılında Emirdağ’da doğdu. Emirdağ’ın yerlisi olan Gülsüm Hatun, İskender (Emeksiz) ailesinden Hüseyin Hoca’nın kızı. On kardeş olan Gülsüm Hatun evin en küçüğü ve tek kızı. Kızların erkeklere nazaran gelişimi daha hızlı olduğundan ağabeyleri ona “GÖBELEK” adını takarlar. 1900 yılında 15 yaşında iken ailesini reddederek sevdiğine kaçarak evlilik yapmış. Bu evlilikten bir kızı olmuş ve eşinden ayrılarak kızı ile birlikte abisi Yusuf Emeksiz’in yanına yerleşmiş. Yusuf Emeksiz Kuruca Köyüne göçtükten sonra Gülsüm Hatun Emirdağ İncili Mahallesinde ikamet ederken ticaretle uğraşmaya başlar. Tahıl alım-satımı yapar. Bu işten bir miktar para biriktirdikten sonra celep ortakçılığına başlar. Kızı büyür ve kızını gelin eder. Kızı ile arası açılır. Bu olay Gülsüm Hatun’un yardım yapmasına vesile olur.
Kaymakam ve doktor Tahir bey’e giderek ticarette biriktirdiği Sarı liraları hayırlı bir yere yatırım yapalım der. Onlar da Emirdağ’ın hastanesi olmadığını Emirdağ’a hastane yapmayı teklif ederler. Göbelek Gülsüm teklifi kabul eder ve bir teneke dolusu Sarı Lira’yı Kaymakam ve Doktor Tahir’e teslim ederek hastane arsası alınarak hastane yapımına başlanır.(1947)O yıllarda Türkiye’de kıtlık varmış. Hastanenin bütün işlemleri Emirdağ halkının da yardımıyla biter. Ancak bir sorun vardır. Kaloriferi yapacak para kalmamıştır. Gülsüm Hatun kendi oturduğu evini satar ve Hastanenin kaloriferini Almanya’dan getirtirler. Kalorifer sistemini kurdurmak için evini satan Gülsüm Hatun evsiz kalır ama Emirdağ Hastanesi bitmiştir. Hastane doktoru Dr. Hüseyin Bey hastanede Göbelek Gülsüm Hatun’a oda döşeyerek hastaneye yerleştirir. Hastanedeki odasında sadece 8 ay yaşayabilen Göbelek Gülsüm 1948 yılında kendi yaptırdığı hastanede hayata gözlerini yumar. Göbelek Gülsüm Hatun’un Emirdağ Hastanesinden önce de Emirdağ’da bir ilki daha gerçekleştirmiş. 28 km uzaktaki Emirdağ yaylalarından borularla getirttiği suyu Emirdağ’da kendi adı verilmiş olan Göbelek meydanına Göbelek Çeşmesi adıyla yaptırır.(1918) Emirdağ Göbelek Meydanındaki çeşme halen faal durumda. Emirdağ Gülsüm Hatun Devlet Hastanesine Ne oldu? Gelişen Emirdağ’a daha fazla hizmet vermek için kendi binalarına geçen Devlet Hastanesinin yerine Emirdağ Gülsüm Hatun Sağlık Meslek Lisesi açıldı. Yani Gülsüm Hatun’un adı hala yaşıyor. Allah Rahmet Eylesin ve Allah senden razı olsun Göbelek Ebe.Saygılarımla. (Araştırmalarıma yardımcı olan ve Göbelek Hatun hakkında bilgi veren Göbelek Ticarete teşekkürler.)

  • Güncelleme: 15.03.2007 12:08
  • Okunma: 10529

Yorumlar (6)Yorum Yap

  • tşk

    göbelek ebe Allah razı olsun mekanın cennet olsun sayende şuan orda eğitim görüyorum

  • umran

    emirdaga yapmis oldugu fedakarliklardan dolayi tesekkur ederiz.

  • Süleyman Osman TEPEKAYA

    Göbelek Ebe toprağın bol makamın cennet olsun inşallah(Amin)

  • H.Cahit PALA

    Bizler Göbelek çeşmesini biliriz. Ancak bu ve buna benzer eserleri kazandıran insanlar hakkında bilgimiz olmamaktadır maalesef. Göbelek ebeye bol rahmet dilerim. Mekanı cennet olsun. İyiki varmış.

  • Ramazan YOLAL

    Türk insanı hayır sefer bir milletdir.Burda Hatun Nineyi rahmetle anıyorum Emirdağ insanımıza bu güzüde eseri kazandırdığı için,ilçemizin böyle insanlara suretle ihtiyacı var. Burdan hatun Nineyi rahmetle yad ediyor toprağı bol makamı cennet olsun.

  • ARIKANLI

    gülsüm hatunu rahmetle anar emirdağlı sayın iş adamlarımızın dikkateini bu konuya çekmek isterim