Gurbetçilerimize İçten Bir Çağrı!

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Gurbetçilerimize İçten Bir Çağrı!

Son günlerin en popüler ve tartışılan yarışma programı “Yetenek Sizsiniz”in konuğu Emirdağlı bir gençti. Yarışma programında sıra dışı davranışları, onu jürinin ilgisini başka bir yöne çekmesine neden oldu. Maalesef dikkat çekmesi gereken dansının yerini, tavır ve davranışları aldı. Önce Türk terbiye ve saygı sınırlarında olmadığı eleştirildi, hatta hap almış olabileceği ima edildi.

Ben bu görüntüleri izlerken gerçekten çok üzüldüm. Ve tüm samimiyetimle şunu söylemek istiyorum ki;  Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız ile ilgili bir yazı yazdığımda sizlerin sandığı gibi rencide etmek, aşağılamak ve küçümsemek gibi bir niyet içerisinde asla olmadım. Burada yaşayan vatandaşlarımızın nasıl daha ileri bir seviyeye yükselebileceği ve ülkemize geldiklerinde kimse tarafından yadırganmadan, rahat bir şekilde yaşamalarının sağlanması gerekliliğine dikkat çekmek istedim. Yazdıklarım için de lütfen kötü bir niyet aramayın.

Hem içerde hem dışarıda daha iyi bir konuma nasıl ulaşabiliriz? Bu felsefenin peşindeyim. Yaz aylarında gurbetçilerimiz Eskişehir’e geldiğinde farklı bakışlarla karşılaşabiliyor. Bizlere göre normal gelen davranışlar, başkalarına göre anormal olarak nitelendiriliyor. Bizler bu duruma gerçekten çok üzülüyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor. Elbette iki farklı kültür arasında yetişmiş gençlerimizin sorunlarını en iyi bizler biliyor ve anlıyoruz.

Acun Ilıcalı ya da başka birinin bunları anlamasını beklemiyoruz zaten.

Acaba kaçımız bu gençlere yardım etmemiz gerektiğinin bilincinde?

Acaba kaçımız onlara el uzatılması için çaba sarf ediyor?  

Gelin hep beraber bu gençlere sahip çıkalım. Ve bir Sosyal Sorumluluk Projesine imza atalım. Bu gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak çalışmalar başlatalım. Sorunun varlığını kabul etmek, çözüm için atılmış büyük bir adımdır. Bunu yapmalıyız ki Türkiye’ye geldiklerinde onların alaycı bakışlarla karşılaşmalarına engel olalım. Buradaki insanların “anormal” diye tabir ettikleri doğal davranışları üzerine bu gençlerimize eğitim verelim. (Burada tüm gurbetçi gençleri değil, eğitim alma ihtiyacı içinde olan gençleri kastediyorum ve tüm gurbetçilerle ilgili bir genelleme yapmam söz konusu değildir.)   

Söz ve diksiyon kursları ile beden dillerini kullanmalarına yönelik bir dizi programlar hazırlayalım. Kaybolan kültürümüzün zenginliklerine yönelik sempozyumlar düzenleyelim. Bu zor süreçte onların ana vatana uyum sağlamalarını temin edelim. Bu sorun hepimizin sorunu ve üzerimize düşeni yapmalıyız ki başkalarının haksız eleştirilerine maruz kalmayalım. Sorunun değil, çözümün birer parçası olalım ki daha güzel beraberliklere doğru yol alalım.  

Avrupa’daki sivil toplum kuruluşlarımıza geniş katılımlı bir sempozyum için büyük görevler düşüyor. Bizler Türkiye’den üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye tüm samimi duygularımızla varız. Sizlerde bizlerle beraber bu çağrıya var mısınız?  

(İrtibat Tel: 0535 665 69 90)
M.Volkan Yıldırım

  • Okunma: 4262

Yorumlar (6)Yorum Yap

  • Ömer Koşar

    Kıymetli dostum bu yazdıklarını bir atasözü ziyadesiyle açıklıyor ''Benim oğlum bina okur döner döner yine okur''

  • Sezgin ALP

    Ben bu çağrıya yurt dışından cevap bulabileceğini sanmıyorum. Bu çağrıya cevap verebilecek bir sivil toplum kuruluşu yok, EYAD'da dahil.

  • Gent

    Sn. Volkan
    Tavsiyelerde bulunmadan önce burda yetisen genc Türkiyeye izine gelince daha Ankarada $ok oluyor birseyleri düzeltmek istiyorsan Ankara Esenbogadan baslamak zorundasin....Insani Gelis terminalinden Taksiye bindirip 2 Km.Götürüp Benzinciye indiripte Ankaraya götürmüs gibi para alan taksicilerden baslaman gerekiyor,Ben mecburmuyum Taksiye binmeye Emirdagin Otobüsleri cikisin karsisinda dururken Zafer turizm e sor ipekyoluna sor onlar sana durumu izah ederler ondan sonra bizlere tavsiyelerde bulunabilirsin....Ben sahsen gecen sene Esenbogada Taksiciyle resmen kavga ettim karakolluk oldum binmiyorum taksiye mecburda degilim binmeye dedim 2 km yol icinde 40-50 lira verecek kadar aptal degilim deyince curcuna koptu ve o hastaneye ben karakola....

  • evren

    bence o kadar degil hap almis kadar asla bu sadece dobra oldugunu gosteriyor onlar tum yarismacilari hep rencide etti bizim hemserimiz sadece cok rahat ve aciksozluydu diye dusunuyorum

  • Sibel Kumsal Erenoğlu

    umarım bu seslenişine yanıtlar tez döner.

  • ziya

    Merhaba, öncelikle değindiğiniz konu çok önemli. Emirdağ gençlerine ne kadar sahip çıkıyor, bunu tartışmamız lazım ve bu gençlerimize Emirdağ sevgisini nasıl verebiliriz bunun için uğraşmamız lazım. Yoksa biz kültürümüzü gençlerimize veremezsek daha çok televizyonda ikilemde kalmış gençlerimizi görürüz. Belçikada yetişen bir çok gencimiz o kültürle kendi kültürümüz arasında kalmış. Bu onların suçu değil, dediğiniz gibi bir sosyal sorumluluk projesi ile bunu çözmek için ilk adımı atmak lazım. Saygılarımla,