Kadir Güven

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Kadir Güven

Emirdağlı şair Kadir Güven

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü’nde 112 Acil Sağlık Hizmetleri biriminde görev yapıyor

01.02.1968 tarihinde doğan şair Kadir Güven; annesi Emirdağ İncili mahallesinden Göstoğlu Hacı Süleyman Varol ve Hüsna Varol’un kızları, babası ise Emirdağ ilçesinin Sığracık köyündendir.

1966 yılında şair Kadir Güven’in babası; Kütahya’ya iş amacıyla gelmiş ve yerleşmişlerdir. Kadir Güven; ilk orta ve lise tahsilini Kütahya’da tamamladı. Kadir Güven; 1993 yılında Kütahya İl Sağlık Müdürlüğünde göreve başladı. Halen 112 acil sağlık hizmetleri biriminde görev yapmaktadır. Evli ve bir erkek çocuk babasıdır.

Kadir Güven: şiire merak ve sevdası; ortaokul yıllarında Faruk Nafiz Çamlıbel, Necip Fazıl Kısakürek, Abdurrahim Karakoç şiirleri ile tanışmasıyla başladı. Daha sonra Neyzen Tevfik, Ömer Hayyam, Cemal Safi, William Shakespeare, Edgar Allan Poe olmak üzere Türk ve dünya edebiyatının tüm önemli şairlerini okudu. Okulda okuduğu yıllarda; şiir yazdığı düşünerek acemice karalamalar yapsa da sonradan bunların şiir olmadığını, şiirin aynı zamanda bir matematik bir bilim olduğunu fark etti. 1 (Bir) yılını şiir üzerine incelemeler araştırmalar yaparak geçirdi. Aynı zamanda önceki ismi ile Kütahya Şiir Sevenler Derneği, şu anki ismi ile Kütahya Şair ve Yazarlar Derneği’ne üye oldu. Oradaki değerli şair büyükleri ve arkadaşlarıyla ile birlikte, Türkiye’nin çeşitli illerinde şiir etkinliklerine katıldı ve bilgi alışverişinde bulundu. Şiirlerinde; hece vezninin yanı sıra günümüz Türkçesi ile aruzlu şiirler yazdı. Bu şiirleri yazması en büyük zevki oldu. Çok fazla şiir yazmamakla birlikte yazdığı her şiirin bir öncekinden daha üst seviyede olmasına, özellikle şah şiir denilen şiirler yazmaya dikkat etti. Yazdığı her şiirin üzerinde günlerce, aylarca çalışarak başarı elde etti. Düsturu ise; şiiri bittiğinde, hiç kimse içinden bir kelimeyi çıkarıp başka bir kelime koyamamalıdır. 2008 yılında ilk kitabı olan “Şimdi Hicran Vaktidir” kitabı okuyucusuyla buluştu. Aynı yıl içinde jüri başkanlığını; rahmetli Bekir Sıtkı Erdoğan hocasının yapmış olduğu ‘’www.edipler.kahvesi.net’’ tarafından düzenlenen şiir yarışmasında: “Sen Benim Günahımsın” isimli şiiriyle, ikincilik ödülünün sahibi oldu. ‘’Şarkılar Hüzzam Bugün” isimli şiiri ise; ‘’İlesam’’ ve ‘’okumaca.com’’ birlikteliği ile açılan şarkı sözü yarışmasında birinci oldu. Bestekarlardan Uğur Şumnulu ve Tuncay Yalın tarafından hüzzam makamında bestelendi. Ayrıca “Gülbahar” ve “Efkarım var bu akşam” isimli şiiri; bestekarlardan Celal Aybey tarafından nihavent makamında, “Gitme Kal” isimli şiiri de, bestekarlardan Bülent Nuran tarafından rast makamında, “Şarkını Söyle” isimli şiiri bestekarlardan Ferhat Sarmusak tarafından hüzzam makamında, ‘’Geriye Dönmediler’’ ve ‘’Aşk bende kalsın’’ şiirleri İdris Altuner tarafından bestelendi ve Cd olarak çıkartıldı. Bestelenmiş daha onlarca eseri bulunmaktadır. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında birçok dergi ve antolojide şiirleri yayımlandı.
‘’Afyonkarahisar Valiliği Belediyesi’’ ve ‘’Ahde vefa Kültür Derneği’’ tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen “Büyük Taarruz’un 100 Yılına Ahde Vefa Şiir Yarışması’nda ve Kütahya Belediyesi Kent Konseyinin düzenlediği ‘’1.Uluslararası Şair Şeyhi şiir yarışmalarında’’ jüri üyeliği yaptı. Halen İLESAM Kütahya Şubesi sekreterliği ve Kütahya Kent Konseyi Şairler ve Yazarlar grubu başkan yardımcılığı görevinde bulunmaktadır.

HAZIRLAYAN: ERTUĞRUL ALTINEL - ESKİŞEHİR

  • Okunma: 3741

Yorumlar (0)Yorum Yap