Susuz Yaz

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Susuz Yaz

Susuz yaz Necati CUMALI'nın kaleme aldığı öykülerinden biridir. Yazılanlar her ne kadar kurgu da olsa, öykülerde yaşanan gerçeğin ta kendisidir. Ayrıca sinema filmi olarak ta sergilenen öykü 1964 yılında Berlin Film Festivalinde Büyük Ödül almıştır. Tiyatroya da uyarlanan Susuz Yaz'ın konusu adından da anlaşılacağı üzere "Su"dur. Anadolu'da hep var olan, yüzyılımız son çeyreğinde sınırları da aşıp, uluslar arası savaş çıkartacak kadar önemli bir hale gelen su paylaşımıdır. Mevcut suyun herkese yetmemesi üzerine, tarlasından su çıkan iki kardeş suyu sahiplenir. Çıkan su kavgası kardeşlerden birinin cinayet işlemesiyle sonuçlanır ve diğeri hapse girer. Hikaye de böylece başlamış olur.
Yukarıdaki öyküden de anlaşılacağı üzere, bu haftaki üzerinde düşünmemiz ve dikkatle irdelememiz gereken konumuz su paylaşımı ve suyun kullanımında dikkat etmemiz gereken hususlar…Bu sene ve önümüzdeki senelerde bizi bekleyen kapımızdaki en büyük tehlike Küresel Isınma ile birlikte ortaya çıkan su kaynaklarının azalması. Ayrıca Şehirleşme, ekonomik ve sosyal gelişmelerde su tüketimimizi hızla arttırıyor. Daha üç yıl önce "dere yataklarında" sel afetlerine uğrayan İstanbul'un barajlarında 8 aylık su kalmış! Bozkır İç Anadolu daha zor durumda. 5 milyon nüfuslu Ankara'nın barajında 3-4 aylık su kalmış. Konya Ovasında yer altı sularını hovarda çekip israf ettiğimizden, çölleşme ciddi bir sorun haline gelmiş. Türkiye'nin kuraklık yaşamayacak tek bölgesine baktığımızda uzun vadede Doğu Anadolu olarak gözüküyor. Peki durum ortadayken biz ne yapmalıyız. Bunların üzerinde teker teker durmalıyız ki su kaynaklarımızı da kendi ellerimizle yok etmeyelim. Tabi bu konunun uzmanı olmasak da burada sıralayabileceğimiz birkaç basit yöntemle bir nebzede olsa su tasarrufu sağlayabiliriz. İşte size su tasarrufu yapabileceğiniz birkaç yöntem;
" Diş fırçalarken, elinizi yıkarken ve özellikle tıraş olurken suyu boşa akıtmayın.
" Su tüketim elemanlarını seçerken tasarruflu su kullanımını sağlayacak ürünleri tercih edin.
" Halılarınızı hortumla yıkayarak temizlemeyin.
" Arabanızı hortumdan akan suyla değil, kovayla temizlemeyi tercih edin.
" Bulaşık ve çamaşır makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmamaya özen gösterin.
" Banyo yaparken ihtiyacınız kadar su tüketin.
" Bahçe sulama işlemlerinizi mümkün olduğunca minimize etmeye çalışın.Evet şurası belli ki ülkemizde bu sene çok sıcak ve kurak bir yaz geçireceğiz. Çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte "çevresel olarak tahrip olmuş" bir dünyada yaşayacağız. Ama bu gerçeği bilmenin ve bilinçlenmenin felaketi geciktirerek, biraz hafifletebileceği de açıkça bellidir.

  • Güncelleme: 26.07.2007 15:45
  • Okunma: 6754

Yorumlar (0)Yorum Yap