Gurbetçi Bu Lokumu Yer mi?

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Gurbetçi Bu Lokumu Yer mi?

Sonzamanlarda ülkemizde Avrupa'daki Türklerin mevduatlarını ülkeye çekmek içinçalışmalara başlandı. Bununla birlikte bu birikimlerin nasıl çekileceğineilişkin yöntemlerde konuşulmaya başlandı. Maliye bu konuda yasal düzenlemeçalışması yapıyor. Çalışmanın ayrıntıları belli değil. Bununla birliktevergisel avantajlar sağlamadan bu paraları çekmek olanaksız gibi görülüyor. Türkiyedünyanın en yüksek reel faizini vermesine rağmen gurbetçilerimizin paralarını yurtdışıbankalarda tutmalarının gerekçesi 'güvenli bir liman.' olarak görülmesi. Avrupabankalarını sıkıntıya sokan global krizde paralarının tehlikeye girebileceğiendişesini taşıyanların bir kısmının kendiliğinden getirebileceği tahminiyapılıyor. Ancak birçok Avrupa ülkesinde global kriz dolayısıyla bankadakiparalara 'sınırsız güvence' getirilmesi bunu engelleyebilir. Burada Avrupa'daki Türklerin önemli kısmı Türkiye’yekesin dönüş yapmayı düşünmüyor. Hayat planları Avrupa'da. Birçok ülkenin debankalardaki mevduata sınırsız güvence getirmesi endişelerini giderecek birgelişme.SeçenekTürkiye’de ciddi bir cazibe sunulması. Gurbetçilerimizinparalarının nereden buldun gibi bir soruyla karşılaşmadan getirmelerininsağlanması kısmi bir çözüm. Önemli olan getirdikleri paraların miktarınabakılmaksızın tam güvence verilmesinin sağlanması. Kaldı ki gurbetçimiz dahaöncelerde Türkiye’ye getirdikleri paraların bir kısım holdingler tarafından hortumlanmasınıunutmadı. Gurbetçi bu kez daha temkinli, gurbetçi bu kez yoğurdu üfleyerekyiyecek elbet. Kısaca özetlemekgerekirse tüm dünyada yaşanan sıkıntılar çerçevesinde gerçekten ülkemizindurumu kötüye gidebilir. Şimdilik bir sıkıntı olmayabilir. Ancak Türk ÖzelSektörünün 200 milyar doların üzerinde borcu bulunmaktadır. Dolardaki heryukarı yönlü hareket de bu borcun katlanmasına neden olmaktadır. Bu nedenleşirketler mutlaka dışardan borç bulmak zorundadır. Aksi halde kredi aldıklarıbankalar şirketlerine el koyabilirler. Artık Borsa-Dolar-Faizüçgeninden kurtulmanın zamanı gelmiştir. Bunun içinde mutlaka ama mutlakaüretime yönelmeliyiz. Ekonomimizi sıcak para ekonomisi ve borçla değil, üretimekonomisi ile ayakta tutmalıyız. Ülkemizde yeterince iş de vardır iş gücü de.Bu iki gücün bir araya gelmesi çok zor değildir. Yeter ki makinelerimizin sesihiç susmasın… M.Volkan YILDIRIM

  • Güncelleme: 20.10.2008 22:26
  • Okunma: 4025

Yorumlar (4)Yorum Yap

  • apaci

    cin ali cok guzel yazmisin.skisehirdeki poriste bizim ailenide parasi gitti.babamin 150 bin gulden gitti zamaninda.halam gilinde bir o kadar gitti.eniste variyor fabrikayi bir gezeyim o kadar yatirim yaptik diye iceri almiyolar giremezsin diye.noldu o kadar parayi hortumladilar.

  • Sedat

    Hükümetin bu sıcak para ekonomisi ile bir yere gidemediği açıktır. Yabancıların ipleriyle kuyuya inersen böyle olur işte.

  • Cin ali

    Güzel turkcemizde bir deyim vardir,gecti borun pazari sür eseki nigdeye diye simdilerde nigdede bisi yok 1977-1978 yillarinda isci tesebüsleri sirketleri mantar gibi cikmaya baslamisti ornek olarak(eskisehir poris civata,sandikli yetas mobilya,denizli uygar motor)vs vs geldiler buralarda ve daha cok almanyada gurbetcileri dolandirdilar o zamanki hükümetler buna seyirci oldu paralari ic ettiler yani.Sonradan konya agirlikli holdingler türedi onlarda dini duygularla agzi laf yapan bir cok dini kitap yazarlarini yanina alarak soydular bizim devlet neredeydi bu paralar holdinglere akarken simdi para bitti gurbetciyi euro fena vurdu yine de olanda var ama zannetmiyorum yatirsin türkiyeye turkiyenin yapacagi islerden birisi su devlete ait dinlenme tesislerini avrupadaki türk is adamlarina satacak orada dinlenmeye giden devlet memuruna da bir maas tatil parasi verecek nerede isterse orada tatil yapsin daha ucuza gelir devlete ikincisi devlet arsalarini mafia satiyor devlet satsin iscilere.

  • emir gurden

    kardesim avrupalilar birak para biriktirmeyi euro cikali ayin sonunu getiremiyor ki turkiye para getirisin ya :D :D :D