Kovboya Pideyi Sevdiren Emirdağlı

Haberler / Özel Haber

Kovboya Pideyi Sevdiren Emirdağlı

Geçtiğimiz günkü Pazar Zaman'a konu olan 'Taşkın Bakery'nin sahibi Emirdağlı Kadir Taşkın, ramazan pideleri ile Amerika'da marka olma yolunda ilerliyor. İşte Mehmet Demirci'nin haberi:
Ramazan ayının vazgeçilmezi pide, Amerika’da marka oldu; sadece Ramazan’da değil yılın on iki ayı tüketiliyor. 8 yıl önce günde 200 pide yaparak işe başlayan Türk girişimci, Ramazan pidesini ABD’de marka yaparak; ayda 300 bin adet pide üretmeye başladı.

400 bin Türk’ün yaşadığı ABD’de bu rakam; farklı milletlerden birçok kişinin Türk ağız tadının vazgeçilmez ürünü pidenin; sevildiğinin en açık göstergesi. New Jersey Paterson’daki Taşkın Bakery (Taşkın Fırını) sahibi Kadir Taşkın, yalnız Ramazan’da değil; yılın 12 ayı ürettiklerini pide için sayısız eyaletten bayilik teklifi aldıklarını dile getirerek, “Yaptığımız pideyi Türklerden daha fazla Amerikalılar ve bu ülkede yaşayan diğer milletler tüketiyor. Günlük 200 pide yaparak işe başlamıştım. Bugün yüz binleri devirdik. Eğer bu kadar büyüyebildiysek, Amerikalıların pideyi sevmesi sayesinde büyüdük.” diyor.İşe başladığı dönemde; hem usta hem dağıtım elemanı olarak çalışan Kadir Taşkın, ilk dört yılını; Amerikalılara pideyi anlatarak geçirdiğini söylüyor. Kadir Taşkın, “Fırını açtığımız zaman Türk nüfusu çok yoğun değildi. Paterson’daki işyerlerine gidip ‘lütfen deneyin, beğeneceksiniz’ diyordum. Pideyi anlatıp, insanların bu tadı fark etmeleri için dört yıl uğraştım. Deneyenlerin hoşuna gitti. Pideyi beğenenler, reklamımızı yaparak bizi büyüttü.” şeklinde konuşuyor.

Kısa bir süre önce pideyi “fastfood” sektörüne sokmak için çalışmalara başladıklarını ve yeni teklifler aldıklarını anlatan Taşkın, “Biz aile şirketiyiz; hanım, ben ve beş kızım hep birlikte çalışıyoruz. Bunun yanında çalıştırdığımız otuzun üzerinde personel de aileden. Kazanırsak hep birlikte, kaybedersek yine hep birlikte.’’ ifadelerini kullanıyor. Ramazan ayının gelmesiyle işlerin arttığını söyleyen Kadir Taşkın, iftar vaktinde fırının önünün ana-baba gününe döndüğünü; oruç tutanların uzun kuyruklar oluşturduğunu belirtiyor. Memleket özlemi çeken birçok Türk’ün sırf bu keyfi yaşamak için farklı kasabalardan gelerek sıcak Ramazan pidesi kuyruğuna girdiğini kaydediyor.

Afyon, Emirdağlı olduğunu vurgulayan Kadir Taşkın, memleketine özgü; haşhaşlı ekmek ve diğer ürünleri de yapmaya çalıştıklarını, bu ürünlere de ilginin yoğun olduğunu anlatıyor. Taşkın son olarak yakın bir zamanda, ABD’nin farklı eyaletlerinde yeni pide fırınları açacaklarını belirtiyor.

  • Güncelleme: 10.04.2009 01:39
  • Okunma: 4674

Yorumlar (2)Yorum Yap

  • kul yutturan

    Acikcasi yukardaki yoruma katilmiyorum. Bende Amerikada bir ogrenci olarak Kadir Beyin ne kadar herkese yardimci oldugunu bilirim. Kendisi seyyar ayakkabiciliktan bu gunlere gelmis bir insan olarak geldigi yeri bilen ve herkese cok yardimci olan bir insandir. Burdaki konu bence Emirdagli veya Ciftelerli olmasi degil ne kadar mutavazi ve cevresine yardimci olan bir Turk is adaminin Turk insanini Amerikada en iyi sekilde temsil etmesidir. Nedense biz Turkler basarili insanlari yermeyi cok severiz.

  • kül yutmaz

    Ben Eskişehirde yaşayan ve yeğenleri AMERİKAda okuyan biri olarak TAŞIN FIRININ sahibini tanırım kendisi beyköyden çiftelere göçen ve orada seyyar satıcılıkve ayakkabıcılık yapardı ABD -new jersi de hiçbir zaman EMİRDAĞLI yım demezdi okuyan öğrencilere sora bilirsiniz EMİRDAĞLININ yardımcısı olmaz ÇİFTELERLİYİM derdi ALLAH ALLAH zaman GAZETESİ cemaatcılık yapmış