Kuzey Irak ve Bir Tarihin Çizgisine Yön Vermek

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Kuzey Irak ve Bir Tarihin Çizgisine Yön Vermek

Geçtiğimiz hafta terör olayları ve Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin "Sözde Ermeni Yasa Tasarısı" ile ilgili almış olduğu karar gündemimizde tazeliğini hala koruyor. Güneydoğu'da yaşanan son terör olayları hükümeti esaslı kararlar almak zorunda bırakmıştır. Sayın Başbakanımızdan Amerika aleyhinde ilk kez sert eleştiriler gelmesi sabrımızın tükendiğine işaret ediyor. İlk kez televizyonlarda " İnceldiği yerden kopsun, onlar binlerce kilometre uzaktan gelirken kime sordular " gibi söylemlerle rest çektiğini hep birlikte gördük.

Her gün birkaç şehidimizin verilir hale geldiği ülkemizde gerçektende sabırlar taşmak üzere. Artık Kuzey Irak'a bir operasyon olmalı mı sorusundan çok operasyonun ne zaman ve ne şekilde yapılması gerektiği konusu tartışılıyor.

Bana göre böyle bir operasyon yapılması I.Dünya Savaşı sırasında Çanakkale cephesinde yaşanılan gelişmeleri hatırlatıyor. Çanakkale'de şehitlerimiz Dünyanın en güçlü donanmasına, teknolojiye, İngiltere gibi üzerinde güneş batmayan bir İmparatorluğa karşı o asil ruhla karşı gelerek bir kaderin çizgisine yön vermişlerdi. Ayrıca düşman askerlerinin boğazdan geçmesi engellenilerek Rusya'da rejimin değişmesine neden olmuş ve savaş 2 yıl uzamıştı.

İşte Kuzey Irak'ta yapılacak olası bir harekette Çanakkale'dekine benzer etkiler gözlemleyebiliriz. Tabi burada Kuzey Irak'a girmek bir şans mı yoksa bir talihsizlik mi onu şimdiden kestirebilmek güç. Ama bilinen gerçek Kuzey Irakta oluşacak Türk varlığıyla beraber gelecekte kurulması planlanan bir Kürt devletinin önüne geçilebileceğidir.
Böyle bir operasyona karşı çıkanlara baktığımızda karşımıza Amerika, Avrupa Birliği ve bölgede bulunan Kürt Parlamenterler çıkıyor. Kuzey Irak'a çomak sokarak Orta Doğu'da yeni gelişmelere neden olunması bu grupları endişelendiriyor. Çünkü şu anda atılabilecek bir adımla dış güçlerin gelecekte yapmayı planladığı yapının temelleri de yıkılmış oluyor.
Olaya bu yönüyle baktığımızda Kuzey Irak'a bir müdahale gelecek için iyi bir yatırım mıdır? Yoksa Kuzey Irak'a girmek bizim için bir talihsizlik midir? Bunu henüz bilmiyoruz. Şu anda bildiğimiz tek şey teröre karşı ne yapılması gerektiğidir. Unutulmamalıdır ki gelecek için en iyi yapılabilecek şey bugün sahip olduğumuz bazı şeylerden feragat etmektir. Bunu yaptığımız takdirde muasır devletler seviyesine çıkabilmek için bir adım daha atılmış olacaktır. Eğer gelecekte Kuzey Irak’ta güçlenmiş bir ülke ile karşılaşmak istemiyorsak bunun önlemleri bugünden alınmalıdır. Yarın çok geç olmadan……

  • Güncelleme: 17.10.2007 01:15
  • Okunma: 4290

Yorumlar (0)Yorum Yap