Davulga Halkı Neden Avrupa'ya Gitti ?

Haberler / Özel Haber

Davulga Halkı Neden Avrupa'ya Gitti ?

Bu Bir "Emirdağ Postası" Özel Haberidir.Afyonkarahisar İli Emirdağ ilçesine bağlı olup, Emirdağ ilçesine 21 km. Afyonkarahisar ‘a ise 94 km. uzaklıktadır. Emirdağ – Yunak karayolu kasabanın içinden geçmektedir. Yüzde 95’inin Fransa’nın Vienna şehrinde yaşayan Davulgalıların Viennadaki nüfusunun 10 bin olduğu tahmin ediliyor. Yüzde 5’lik kısım ise 3 bin kişi Davulga’da ikamet ediyor. Davulga’da yaşayan halk hayvancılık ve tarımla uğraşıyor.

Yeni katılan İncik mahallesi haricinde diğer mahallelerin eski isimleri ve farklı özellikleri olduğunu araştırmalarımız sonucunda öğrendik. Üç farklı mahalle, üç farklı boyutta bulunuyor. Cumhuriyet Mahallesi halkı Sokullu ahalisini oluşturuyor. Sokullu ahalisinde kendine has bir kabile sistemi var. Kendi içlerinde sıkı ilişkileri olan Sokullu ahalisi içinde Çıraklar, Eminliler, Göğceliler ve Hacı İmamlılar yer alıyor. Kişilik yapısı olarak çok aceleci olan bu ahali için “içlerinden birisi vefat etsin üç saat içinde mezar gömmeye götürürler” diye ironili bir sözü de işittik.

Fatih Mahallesin ahalisi geçmişten bu yana Ala Sakallılar diye biliniyor. Ala Sakallıların en büyük özelliği ise efendi, oturup kalkmasını bilen bir yapıya sahip olmalarıdır. Zafer mahallesi halkına Domurlular deniliyor. Sakin yapılarıyla ön plana çıkan Domurlular Davulga’da Zafer mahallesinde yaşıyorlar.

Davulga Halkı Neden Avrupa’ya Gitti ? Devamında...

Türkiye’de belki de dünya’da gurbetçisiyle ünlü olan yerlerden birisiolan Emirdağ’da Avrupa’ya giden halkın bir hikayesi olmuştur hep. KötüAhmet’le başlayan Belçika serüveni devam ederken DavulgalılarınAvrupa’ya gitme macerası büyük bir olay sonucunda olmuş.

Yörük-Karabağ kavgası olarak tarihe geçen 1937 yılında ortaya çıkan ve1964 yılında yaşanan büyük olayla sona eren Davulgalılar ileÇaykışlalılar arasında yaşanan yaylada bulunan yurt kavgası; ulusalbasından Hürriyet, Akşam ve Milliyet gazeteleri “Emirdağ’da ToprakKavgası” başlığıyla Türkiye’ye duyurdu. Gazetelerin haberi şu şekildedevam etti:”Afyon’un Emirdağ İlçesinde toprak kavgası çıktı. 40köylünün yaralandığı olay Çaykışla köylülerinin Davulgalıları çemberealmalarıyla başladı. Hayvanların öldüğü olay sonucunda Emirdağ’dabulunan Jandarma Ekipleri olaya müdahale etti. Emirdağ Jandarmasınınyetersiz kalması üzerine Afyon Jandarmadan takviye kuvvetgeldi.”denildi.

1964 yılında davanın sonuçlanmasının ardından Çaykışlalılarınsahiplenmeye çalıştığı yaylalar Davulga ahalisine tapulandı. Ancak buolayların devam etmesi Davulgalıların hayvancılık yapamamalarınınardından Avrupa serüveni başlar.

Davulga’da Yerleşik Hayat
Kasaba merkezinde yer alan bazı kahvehaneler ikiye bölünmüş durumda.Hatta Davulga’da karşılaştığımız olay iki kardeşin farklı kahvelereçıkmasına bile neden olmuş. Genellikle Milliyetçi Hareket Partisinidestekleyen vatandaşların çıktığı kahvedeki Yusuf Çalık Davulgahalkının unutmadığı olay olarak 1964 yılındaki Yörük-Karabağtartışmasını anlattı. 49 ailenin davalık olduğu bu olayı ekibimizeaktaran Yusuf Çalık’ın ağabeyi Osman Çalık karşıdaki kahveye çıkıyor veAdalet ve Kalkınma Partisini destekliyor.

Osman Çalık da kahveler ve halk arasındaki tatlı sürtüşmenin olduğunudile getiriyor. Osman Çalık Davulga’da 5 dönem belediye başkanlığıyapan Halil Elagöz yönetimini eleştirirken, Davulga’daki Laz-Bozkırlıtartışmasını anlatıyor.(Emirdağ Postası-www.emirdag.gen.tr)Not: Kaynak belirtilmeden alınması halinde yasal işlem başlatılacaktır.

  • Güncelleme: 10.04.2009 01:39
  • Okunma: 9750

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • muhammed

    davulgalı olmak her babayigide nasip olmaz biz davulgalıyızz adımızzz davulgalı gönlümüz davulgalı davulgalı olmak ne güzel yaaaaaa)))

  • has EMIRDAGLI

    gardasim senin aslinda bu DAVUYLGALILARDAN bahsetmen bile hata goruyomusun bak yorumuna sizin ne isinize diyo onlara iyilik yaramaz ki sende hata

  • misafir

    kendisine faydası olmayan adamlar davulganın tarihini biliyolar hayret röportaj yaparken bu kardeşlere çayı zismi ısmarladınız