Emirdağ Kültürü'ne Yeni Eser:Emirdağ Ağzı

Haberler / Kültür Sanat

Emirdağ Kültürü'ne Yeni Eser:Emirdağ Ağzı

Türkmen kardeşler tarafından Emirdağ kültürüne yeni bir şaheser daha eklendi. Geliri Emirdağlılar Vakfı’na bağışlanacak olan Emirdağ Ağzı isimli eser 320 sayfadan oluşuyor. 21 Aralık Cumartesi günü Eskişehir Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da saat:15.00’da yapılacak programla Emirdağ Kültürü’ne yeni kazandırılacak olan eserin tanıtımı yapılacak.

Eser içeriği şu şekilde; yazarların tanıtımından sonra Şükrü Türkmen’in ön sözü ile başlıyor kitap. İçeriğinde; eğitimci Şair Muharrem KUBAT, ESOGÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Muharrem DAYANÇ, ESOGÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek (Erenoğlu) ATAİZİ, Emirdağlılar Vakfı Başkanı Dr. Orhan ÖZKIR ve Özcan TÜRKMEN’in sunuş yazıları var.
Emirdağlılar Vakfı ile ilgili özet bilgi, vakıf yönetim kurulunca hazırlanmış. Emirdağ Ağzının Özellikleri ile başlayan kitap 320 sayfadan oluşuyor. Okuyucunun alabileceği not için kitap sonunda ayrı bir bölüm ayrılmış.
Emirdağ ağzındaki kelimelerin Emirdağ’daki kullanımları alfabetik sırada bir bir örneklenmiş eserde. Örneklerin Emirdağ Türkülerinden seçilmiş olsa mahalli ağzın özelliğini ve önemini bir kez daha vurgulanıyor.
Kapak Fotoğrafı Özcan TÜRKMEN’in. Kapak Tasarımı şair, yazar, ressam Adnan DURMAZ’ın çalışması. Arka kapaktaki Şükrü Türkmen’in Emirdağ şiiri, kitaba ayrı bir güzellik katıyor. Kitap, EMİRDAĞLILAR VAKFI yayını.
Eğitimci yazar Özcan Türkmen gazetemize şu açıklamayı yaptı “Dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinin temeli söz… Yazılı ve sözlü kültürün esası da söz... Milletimizin teknik kadar güzel söze de ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Kutadgu Bilig’te “Ölüden diriye kalan miras, sözdür.” deniyor. Emirdağ’ımızdaki söz varlığının zenginliği, Türkçedeki söz varlığının zenginliğidir. Söz dünyamızın bilinmesi, öğrenilmesi, yaşanması, yaşa-tılması, gelecek kuşaklara aktarılması gereğini özelikle vurgu-lamak istiyorum. “Dil yaşadıkça millet de yaşar.” fikrinden hareketle Emirdağ Ağzı ile ilgili yıllar süren çalışmamızın kitaplaşmasın-daki katkıları için Dr. Orhan ÖZKIR şahsında Emirdağlılar Vakfı yönetimine teşekkür ediyorum. Eserin bilimsel çalışmalara kaynaklık edeceğine inanıyorum. İmza gününe Emirdağ sevdalılarını bekliyorum...”dedi.

  • Okunma: 3562

Yorumlar (2)Yorum Yap

  • Adsız

    Bu kitabı nerden alabiliriz kitapçılarda bulabilir miyiz ?

  • Ramazan ERDÖNMEZ

    Emirdağ Kültürü'ne yepyeni bir eser kazandırdığınızdan dolayı sevgiler saygılar sunuyorum sizlere...Özcan bey; Suvermez yolundaki Emirdağ Anadolu Lisesinin duvarına Atatürk'ümüzün bir sözünü yazdırmıştınız. Hiç unutmuyorum. "Vatan Sevgisi O'na Hizmetle Ölçülür." diye. Yaşamınızla olsun, yazmış olduğunuz kitaplarınızla olsun; sevgiyi saygıyı hakediyorsunuz. Bundan sonra da daha nice eserlere imza atacağınız inancıyla başarılarınızın devamını diliyorum.