Emirdağ'ın Bayan Muhtar Adaylarıyla Çok Özel

Haberler / Özel Haber

Emirdağ'ın Bayan Muhtar Adaylarıyla Çok Özel

Emirdağ'ın 10 tane mahallesi var. Bu mahallelerin sadece birinde bayan muhtar var. O da Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Meliha Yüksel. Yüksel’den sonra Çilli Mahallesi Muhtarlığı’na da Leyla Bilen talip oldu. Ve böylece Emirdağ’ın mahalle muhtarlıkları için iki bayan şimdiden adaylığını açıklamış oldu.
Yüksel bu konuda bir önyargıyı kırarak “Bayandan muhtar olmaz” yorumlarına da “dur” demiş oldu. Peki Yüksel ve Bilen’in bu konudaki görüşleri ve düşünceleri nasıl? Biz sorduk onlar cevapladı. İşte bayan muhtar adaylarıyla yaptığımız röportaj.
Soru : Sayın Yüksel muhtarlığa ilk aday oluşunuz nasıl oldu?
Meliha Yüksel : Bir komşumuz var Taksici Ali Dayı diye. Birgün onlara gittik. Bana “seni mahalleye muhtar yapalım” dediler. Ben de aday oldum ama pek çalışmadım. Hiç aklımda, hayalimde olmayan birşeydi. 1994’deydi. Ben aday oldum ama acemiydim birşey de bilmiyordum kaybettim. Beş tane adaydık ben ikinci oldum. O seçimi İsmail Hakkı Ocak kazanmıştı.
Soru : Sayın Yüksel aday olduğunuzda size nasıl tepkiler geldi?
M.Y. : Önce bayandan muhtar olmaz, kaymakamın yanına gidemez, hakimin yanına gidemez, kadın birşey yapamaz dendi. Olumlu karşılayanlar da oldu. Neden olmasın diyenler de oldu. İlk bizim mahallemizde kadın muhtar neden olmasın diyenler çoğunluktaydı.
Soru : Sayın Bilen siz nasıl karar verdiniz muhtar adayı olmaya?
Leyla Bilen : Bir kere benimki tamamen hizmet vermek adına. Meliha Ablam bir modeldi. Muhtarlık hep aklımdaydı benim. Biz bir kere diyoruz ki bayanların olduğu yerde teptip, düzen, bilgi herşey vardır. Kurtuluş Savaşı’nı düşünelim nasıl ki en öndeydi bayanlar kadınlar heryerde olmalı bir kere. Bu işi kadınlar da yapabilir hem de erkeklerden daha iyi yapabilir Meliha Abla yapabiliyor. Meliha Abla’nın ikinci bir veliahtı da benim. Bayanların her zaman siyasetin içinde de yer alması gerektiğini söylerim. Biz bayanlara öncü olmalıyız.
Soru : Sayın Bilen size tepkiler nasıldı?
L.B. : Tepkiler olumlu. Meliha Abla güzel yapıyor sen de yaparsın diyorlar. Olumsuz hiçbir tepki görmedim. Biz bunu daha olumlu ve ılımlı hale getireceğiz. Bayanları her alanda özellikle de yönetimlerde olmasını istiyoruz. İl Genel Adayı oluyor bayan yok, Belediye Meclis Üyeliklerine bayan koymuyorlar. Bayanlar olmalı ama. Bu medeni cesareti tüm bayanların göstermesini istiyoruz. Türkiye nüfusunun da Emirdağ nüfusunun da yarıdan fazlası bayan. Yarı söz hakkı beylerdeyse yarı söz hakkı zaten bayanlarda.
Soru : Sayın Yüksel siyasete girmeyi hiç düşündünüz mü? Düşünür müsünüz?

M.Y. : Hayır.
Soru : Neden düşünmediniz? Neden düşünmüyorsunuz?
M.Y. : Bana göre değil. Ben siyaseti sevmiyorum. Ben bağımsız olacağım. Ben herkese yardımcı olacağım.
Soru : Sayın Bilen siz siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?
L.B. : Ben hizmet vereceğim her yerde olmayı isterim. Birgün siyasete de girmek neden olmasın? Olabilir, siyasete açığım.
Soru : Sayın Yüksel Emirdağ’ın tek bayan muhtarı olaraktoplantılarda, görüşmelerde bayan olduğunuz için zorlandığınız veyasıkıntıya düştüğünüz oluyor mu? Kendinizi bayan olarak yalnızhissettiğiniz oluyor mu? Hiç oldu mu?
M.Y. : Hayır böyle birşey olmuyor. Muhtar arkadaşlarımın hepsi erkekonlar beni benimsedi ben de onları benimsedim. Birbirimize destekoluyoruz her konuda. Bir bayan olarak hiç yalnızlık hissetmiyorum.Zorluk çektiğim de olmadı. Her yerde bana yardımcı oluyorlar.
Soru : Sayın Yüksel sizce Karşıyaka Mahallesi sizden memnun mu?
M.Y. : Memnunlar. Bayan olduğum için bayanlar daha rahat geliyorlarbana. Dertlerini, sorunlarını anlatabiliyorlar. Erkeklerle diyaloglardada herhangi bir sıkıntım yok. Ben de mahallemden memnunum.
Soru : Sizin dışınızda Karşıyaka Mahallesinde Muhtar Adayı olan var mı?
M.Y. : Şu an tek aday benim. Ama daha üçbuçuk ay var. Olabilir.
Soru : Sayın Bilen Çilli Mahallesinde kaç kişi aday muhtarlığa?
L.B. : Şu andaki Mevlüt Amcamız aday. Bir kişi daha var. Ben üçüncü adayım. İlerde de çıkabilir. Ama şu anda üç kişiyiz.
Soru : Sayın Bilen sizce şansınız nasıl?
L.B. : Mevlüt Amcamız iki dönemdir yapıyor. Bence yeni bir yüz, yenilikçi biri lazım. Bu yüzden ben kendimi şanslı görüyorum.
Soru : Sayın Yüksel mahalleye yaptığı nız hizmetlerden kısaca bahseder misiniz?
M.Y. : Büyük ölçüde kanalizasyon sorununu çözdük. Asfaltlamanın dışındada pek bir sorunumuz yok. Asfaltlama bizim için en büyük problem şuanda.
Soru : Sayın Yüksel ve Bilen son olarak halka, topluma vermek istediğimiz bir mesaj varmı?
M.Y. : Ben özellikle kız çocuklarının okutulmasını istiyorum.Üniversite hayatına devam etsinler istiyorum. Avrupa olayınıistemiyorum. İşsizlik en büyük sorun. Kadının ekonomik özgürlüğünüalması lazım. Herkese sağlık, mutluluk ve barış diliyorum.
L.B. : Önümüzde yerel seçimler var. İnsanların kendilerini idareedeceği, dertlerine çözüm bulacağı idarecileri mutlaka seçsinler.Adaylarını iyi araştırsınlar. Hizmet nereden gelecekse o tarafabaksınlar. İlla ki eğitim diyoruz. Artı hizmet diyoruz. Mahallemeyapmak istediğim çok güzel çalışmalar olacak. Mahallemizi birlikteyönetelim, ekip olarak. Yeni yılın, seçimlerin Emirdağ’a hayırlı uğurluolmasını diliyorum.
Yüksel’e ve Bilen’e teşekkür ediyoruz.(Emirdağ Gazetesi)

  • Güncelleme: 10.04.2009 01:39
  • Okunma: 5513

Yorumlar (18)Yorum Yap

  • sanayi esnafı

    leyla kardeşim senin hizmet yapacağından şüphemiz varda muhtarlık yapacağından şüphe yok muhtar olur ortalıkta anca gezersin iyi gezmeler muhtarım sırf emirdağda iki bayan muhtar olsun diye

  • unalan ithalat ihracat

    leyla teyzemizi alis veristen taniyoruz verdigi her sozu tutan cok degerli ablamizi kardesimizi sirket olarak destekler basarilar dileriz ELANUR

  • EKREM UNALAN

    ben emirdagli degilim fakat leyla kardesimi cok iyi taniyorum ve muhtarligida azmiyle basaracagina o kadar eminimki keske emirdagli olsaydimda katkim olabilseydi onun gibi degerli birinin muhtarliga adyligini koymasini biz degerleri bilen insanlar icin gercekten cok buyuk bir firsat ben kendisini simdiden kutluyorum cunki benim gibi onun kisiligini bilen insanlar ona mutlaka tum destek;lerini verecektir hadi kardesim goreyim seni

  • asya

    sevgili kardeslerim sahsen LEYLA BILEN ni tanimiyorum ama yaptiklari hizmetlerle tanidim kadariyla mukemel bir aday ben cilli mah oturmuyorum,keske oturmus olsaydimda sadece kendi oyumla degil butun tanidiklarimla destek olsaydim,bencede cilli mah sakinleri ayagina gelen bu hizmeti degerlendirsinler.Leyla hanim bence muhtarliga degil belediye baskanlina layik bir aday kendisine sonsuz basarilar diliyoruz.

  • mahlle sakini

    abla büyüksün hizmetlerin için teşekkür ederim saygılarla ellerinden öperim güllü ablamada selamlar dilerim

  • Şükkran Akan

    SENİ YÜREKTEN DESTEKLİYORUM.. UMARIM ÇİLLİ MAHALLESİ SAKİNLERİ AYAĞINA GELEN BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRİR..

  • leyla bilen

    Sayın çok kıymetli kardeşim,yorumunuzu okudum çok memnun oldum teşekkür ederim sağolun.Tüm hemşehrilerimin,seçmenlerimin sizin gibi gören göz olmasını tercih ederim.Sizinde bahsettiğiniz gibi biz insana değer veren gönül dostlarıyız,Allah nasip kısmet ederse daha güzel ve hayırlı işleri yapmayı bizlere nasip etsin.Ben inanıyorum sizde inandınız biliyorsunuz yaptığımız işler yapacağımız işlerin garantisidir.Hizmet bizim işimiz bugüne kadar gelen giden görüşüp konuştuklarımla o kadar çok sorunlar varki bir yerden ama mutlaka bir ucundan tutmak gerektiğine inandım biraysel sorumluluk hissettim neme lazımcı olamam.Burada biz,burada benim sevdiklerim yaşıyor sorun olan değil sorun çözmeyi tercih ettik.Bize gelen tekliflerde ilgenel adaylığı,encümen birinci sıra adaylığı hepsi güzeldi biz bire bir diyalog kuracağımız bütün olacağımız mahalle muhtarlığını tercih ettik sizin bahsettiğiniz işlerin en güzelini burada yapacağız inşallah. 'görev alınmaz verilir' bize görev verilirse en ağır işci biz olacağız bize görev verenlere ahde vefayı en ağır borç bileceğiz biz biliyoruz oy vebaldir,sorumluluktur bu sorumlulığu en iyi şekilde yapacağımıza inanıyoruz.değerli yorumlarınız ve katkılarınız için sizlere çok teşekkür ediyorum.

  • sibel

    selem sayin emirdagli hemserilerim gercekten icinizden size yardimi muhtarliga adaylini koymadan oncede gonullu hizmetleriyle tanidimiz leyla kardesimin okadar cok anlatilacak islere imza atmistirki kimsesizlere yoksullalara onlarca yardimi ayaklarina kadar goturmustur,bunlardan cogumuzun haberi olmadini biliyorum kendisi cok duyarli bu konuda,bence en ideal bir muhtar adayi kendisini kutluyorum bu cesaretinden dolayi ve basarilarinin devamini diliyorum

  • yılmaz sogutma

    gercekten meliha yüksel muhtarlık görevini hakkıyla güzel yapıyor belediye başkanlıgını bile başarır gercekten sana cok ihtiyacı var karşıyaka mahallesinin sonuna kadar arkandayız başarılar dilerim yılmaz sogutma 02724412920

  • SAKIN

    sayincillimah.muhtari,mevlutcelik.ikidonemdiryapmisoldugunuzmuhtarliktanmemnunuz.yapmisoldugunuzislermahallemizadinamemnuniyetvericiydi,sayinleylahanim,yenibiryuzolmasiniistiyor,bizeyeniyuzdegilisyapankisiler,lagzim,buyuzdenmevlutbeyindevametmesiniistiyoruz.saygilarimla.

  • sabri kiracı

    emirdag çok büyük muhtar sen çünkü çalışkan mahllemizi güzelleştirdinteşekür ederim çünkü bu mahllede sen tek muhtar adayısın topal yaşar ve ugur ocak adaymış sen olacakmısın saygılar başarılar dilerim2009 yeni adaylarada

  • namli nezahat

    :D degerli muhtarim sizden allah binlerce defa razi olsun sanki iyilik melegisiniz derdini dinlemediginiz yardimina kosmadiginiz mahallemizde ev kalmadi sizi tekrar muhtar olarak gormek istiyoruz basarilar nezahat namli.bruksel saint-josse belediye baskan yardimcisi .

  • mahalle sakini

    :D molalar tabii siz mennun olacaksınız çünkü sizin tuzunuz kuru bide fakirleri düşünün :cry:

  • MoLa

    Muhtarımızdan gercekten cok memunuz bir işimiz düşse Allah razı olsun yardımcı oluor Ewimizde 10 oy war abla senindir :-)) Mola lardan tamd estek yani :-))

  • ERDAL AYDOGMUS

    Degerli ablacigim seni omur boyu mahallemizin muhtari olarak gormek istiyoruz.Mahallemizde buyuk kucuk herkesin yardimina kosuyorsun karsiyaka mahallesi senin gibi muhtar gormedi seni asla birakmaz.Daha nice yillar dilegiyle.Bu arada gullu ablaminda ellerinden operim.AYDOGMUS ERDAL bruxelles.belgique

  • MAHALLE SAKİNİ

    BEN BİR MAHALLE SAKİNİ OLARAK MUHTARIMIZDAN MEMNUNUM MAHALLE GENELİDE ÖYLE KENDİSİ ADAY OLURSA TEKRAR KAZANACAKTIR MUHTARIMIZA BAŞARILAR...

  • mahalleli

    Sen sordun ben cevaplayayım sevgili arkadaşım. Meliha Yüksel muhtarlığı herkesin hakettiğinden daha fazla hakediyor.Yıllardır bu görevi yapıyor ve karşıyaka mahallesi sakinleri olarak yeniden seçilmesini canı gönülden diliyoruz.Sen beğenmiyor olabilirsin bir olaya şahit oldun diye ama ben yüzlerce olaya şahit oldum ki kendisi bir bayan olarak görevini en iyi şekilde yapmıştır. Ne yazıkki insanları bir kalemde silip atmak ne kadar da kolay bir davranış!!

  • şahin

    :D efendim sayın meliha yükselin ben şahsen muhtarlığını beğenmiyorum çünkü bir olaya şahit oldum mahallemizde oturan yoksul bir aile var evin erkeği çalışmıyo neden malumunuz (kış) ayında iş bulmak zor ve bu ailenin kömürü odunu yok mahhalleni toplanıp muhtardan yardım istemiş muhtarda evde erkek var deyip yardımı geri çevirmiş (bir yönden haklı ama) mahhallede çok zengin olanlara bile sayın meliha yüksel yardımda bulunmuş şimdi size soruyorum sn. meliha yüksel mahhalle muhtarlığını sizce hak ediyomu!!!????