Göçün 50.Yılına Büyük Kutlama

Haberler / Kültür Sanat

Göçün 50.Yılına Büyük Kutlama

Gent Türk Ocağı ve ATEP (Avrupa Türkiye Emirdağlılar Platformu) Türkiye’den Belçika’ya göçün 50’inci yılını 27 Ekim Pazar günü Gent’te bulunan De Centrale Kültür Merkezi’nde gün boyu sürecek olan çeşitli etkinliklerle kutluyor.
Kraankinderstraat 2, 9000 Gent adresindeki merkezin 2 ayrı salonunda düzenlenecek olan etkinlikler kapsamında göçü konu alan karma resim, heykel ve kilim sergileri yer alıyor. Türklerin Belçika’ya Göçünün 50.yılı karma resim sergisinde Nergiz Şahin, Denise DeCauwer, Sevim Ünal, Lutharde D'Hondt, Nevzat Çopur, Nimet Çivrilli, Adnan Durmaz, Şemsettin Edeer, Muharrem Tektaş, Özkan Akgün'ün eserleri yer alacak.

Emirdağ yöresi geleneksel halk oyunları

Afyon Bayat kilimlerinin örneklerinden oluşan "Kilimlerin Dili" sergisinin yanında Nergiz Şahin’in heykel sergisi de etkinliği renklendirecek. Göç türküleri, şiirleri ve ağıtları, günün ikinci yarısında ise Belçika'ya göçün 50. Yılı göç türküleri, şiirleri, öyküleri ve ağıtları ile kutlanacak. Araştırmacı-Yazar Ahmet Urfalı'nın, “Göçün 50. Yılı” konulu bir konferans vereceği gecede Emirdağ mahalli müzisyen grubu "IBIDIKLAR", Halk Ozanı ve Mahalli Sanatçı Fakı Edeer, Türk Halk Müziği sanatçıları Emine Tokail ve Bülent Gök türkülerle geceyi renklendirirken Kamil Sayın ve Hakiki Kabakçı şiir ve taşlamaları ile göçü anlatacak. Gecede Emirdağ yöresi geleneksel halk oyunları da sahnelenecek.

Belçikalı Vandewalle şeref konuğu olacak

Gecenin süpriz Türk ve Belçikalı konuklarının olduğu, şeref konuğu olarak davet edilen Maurice Marechal ve Johan Vandewalle ‘ye onur ödülü verileceği öğrenildi. Gent kentinde ilk kuşak Türkler arasında Mareşal olarak anılan ve Gent Belediyesi Uyum Merkezi’nden sosyal danışman olarak yıllarca çalışıp emekli olan Maurice Maréchal ve Türkçe sevdalısı Belçikalı Dr. Johan Vandewalle 50.yıl gecesinin seref konuğu olacak. Uzun yıllar Belçika’da Türkçe’nin sevilmesine ve öğrenilmesine katkıda bulunan Vandewalle , 2011 yılı Mayıs ayında Gent Yüksekokulu ve Gent Üniversitesi’nden meslektaşlarıyla beraber Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’ni kurdu.

  • Okunma: 3037

Yorumlar (0)Yorum Yap