Mantarlara Dikkat !

Haberler / Sağlık

Mantarlara Dikkat !

İl SağlıkMüdürlüğünden yapılan açıklamada, sağlıklı üretilmeyen, ambalajlanmayan veaçıktan toplanan mantarların tüketilmemesi istendi. Açıklamada, son günlerdehastanelere mantar zehirlenmeleri nedeniyle başvuran hastaların sayılarındaartış olduğu belirtildi. Türkiye'de özellikle Kuzey ve Batı Anadolubölgeleri başta olmak üzere bol miktarda yetişen yabani mantarların vatandaşlartarafından toplanarak besin kaynağı olarak tüketildiğine dikkat çekilenaçıklamada, bu tür mantarların zaman zaman semt pazarlarında da satışasunulduğu ifade edildi.
Zehirlenme Belirtileri
Doğada kendiliğinden yetişen bu mantarların bir kısmının zehirsiz olduğu, ancakçok zehirli türlerinin de bulunduğu belirtilen açıklamada, “Zehirli olanlarlaolmayanları birbirinden ayırmak mümkün değildir. Mantarlardan zehirlenme veölüm sayısı göz önüne alındığında olayın ciddiyeti anlaşılmaktadır” denildi.

Zehirli mantarların türlerine göre zehirlenme tablosunun değiştiği belirtilenaçıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Bazızehirli mantarlar doğrudan sinir sistemi üzerine etki eder. Zehirlenme hali 3dakika ile 3 saat arasında görülebilir. Zamanında müdahale edilmezse hasta kalpveya solunum durması ile ölür. Bazı mantarlar da karaciğer üzerine toksitetkilidir. Bu türlerde zehirlenme 6-15 saat içerisinde görülür. Yüzde 70oranında ölüme neden olur. Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yapar. Yanikanı eritirler. Bu tür zehirlenmelerde rahatsızlıklar, 24 saat sonra ortayaçıkar ve yüzde 20 öldürücüdür.”

Açıklamada,mantar zehirlenmelerinin belirtileri de şöyle sıralandı: “Mantardan zehirlenenkişilerde mantar cinsine göre değişen bulantı, kusma, sulu veya kanlı ishal,karın ağrısı, adale krampları, terleme, gözyaşı ve tükürük ifrazatında çoğalma,görmede bulanıklık, baş dönmesi, dikkatte dağılma, sendeleme, ruhsaldeğişiklik, hareketlerde zorluk, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, tansiyondüşüklüğü, şiddetli ağrı, bayılma, nöbet, koma gibi belirtiler görülür. İlkbelirti görüldüğü andan itibaren hiç vakit geçirilmeden sağlık kuruluşlarınabaşvurulmalıdır.”

Mantar satın alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalara da işaretedilen açıklamada, “Mantar iyi bir gıda maddesidir. Ancak sağlıklı üretilmeyen,ambalajlanmayan mantarlar satın alınmamalı ve yenilmemeli, açıktan toplananmantarlar tüketilmemelidir. Doğadan toplanan mantar yendikten sonra bulantı,kusma, ishal ve benzeri zehirlenme belirtilerinden biri ortaya çıkarsa derhalen yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Sağlık sorunları ve zehirlenmelerleilgili olarak 24 saat ücretsiz hizmet veren 114 numaralı telefon aranmalıdır”denildi.

  • Güncelleme: 23.10.2008 00:58
  • Okunma: 1753

Yorumlar (0)Yorum Yap