Pörnekliler Bir Araya Geldi

Haberler / Kültür Sanat

Pörnekliler Bir Araya Geldi

Belçika Pörnek Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından eski adı Pörnek şimdiki ismi Yenikapı köylülerini bir araya topladı. Yaz tatili öncesi 17 Mayıs 2013’te kurulan ve resmi olarak çalışmalara başlayan dernek ilk defa “1.Aile Balosu” organizasyonuna da imza attı. Belçika Gent şehrinde düzenlenen geceye, Belçika’nın yanında, Hollanda, Almanya, Fransa ve Türkiye’den katılanlar vardı.
Türkiye’den, T.B.M.M. başdanışmanlarından Cengiz Sağlam, Belçika bölge senatörü Fatma Pehlivan, T.C. Anvers Başkonsolosu Mustafa Kemalettin Eruygur, Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, Brüksel Schaarbeek Belediye Meclis Üyesi Halis Kökten, Brüksel T.C.Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Sinan Ada, Belçika Emirdağ Birliği (BEB) Başkanı Osman Mızrak ve yönetim kurulu, Brüksel Eyad Türkiye sorumlusu Necati Şevik, Gent Eyad Başkanı Muammer Sayın, Eyad Kurucu üyesi eski Başkanı Metin Edeer,Turkse Unie Gent Koordinatörü Şaban Gök ve Hatice Karakaya ve çok sayıda işadamı ve Yenikapı köylüleri geceye katılarak katkı sağladılar.
Sunucu Eda Öztürk, Pörnek Kültür ve Dayanışma dermeğinin kuruluş amaçlarını kısaca açıkladı. Daha sonra dernek yönetim kurulu ve çalışanlarını sahneye davet etti. Pörnek Kültür ve Dayanışma derneği başkanı Kurtuluş Öztürk kürsüye gelerek köylüleri ve misafirlerine seslendi “Merkezi Gent olan derneğimizin, kurumsal yapısı ve dernek üyeleri sayısı, Hollanda ve Fransa sorumluları ile güçlü bir yapıya sahip. Derneğimizin amacı, yurt dışında yaşayan köylülerimizin birlikteliklerini, yardımlaşmasını,kültürel varlıklarını ortaya çıkararak, yaşatmayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. “ şu gök kubbede hoş bir seda bırakabiliyorsak” ne mutlu bize. Bu kurduğumuz derneğimizin mutlaka eksiklikleri vardır. Yapmak istediğimiz yatırımlar var. Bunları yapabilmek için siz köylülerimiz ile omuz omuza vererek sizlerle birlikte yapabileceğimizi söylüyoruz ve umuyoruz. Dernek kurmak kolay ama yaşatmak ve geliştirmek siz değerli köylülerimizin elindedir ve desteğine ihtiyacı vardır. Gelecekte yapacağımız faaliyet ve işleri, rekabet içinde değil birlikte hareket ederek bunu başaracağımızı umuyoruz. Bu geceyi hazırlamamızda bize destekte bulunan herkese çok teşekkür ediyoruz.Tüm misafirlerimize ve köylülerimize iyi eğlenceler diliyorum” Dedi
Türkiye sorumlusu Erol Top” Yaz sezonunda, sosyal ve dinlenme tesisi yapımı için bu projeyi dernek ve köylülerimizle birlikte kararlaştırdık ve sizlerin şimdi beğenisine sunacağız. İnşallah bu projeyi yapmak istiyoruz. Ne yapabilirsek bizim için en güzel mükafat o. Proje yeri eski okulun yeri. Okulun olduğu yerde yüzme havuzu, yapay bir göl, bilgi evi, çay bahçesi dinlenme yerleri ve düğün yeri, internet salonu, küçük konferans salonu, kütüphane, kadınlar için dikiş kursları, kuran kursu gibi faaliyetlerde bulunacağız. İnşallah bu projeyi gerçekleştireceğiz.” Dedi.
Gent Belediye Başkan yardımcısı Resul Tapmaz “ Dernek yönetim kurulunu tebrik ediyorum ve çalışmalarında başarılar diliyorum. Gelecek yıl 2014 yılında yabancıların göçünün 50. Yılınuı kutlayacağız.Büyük kutlamalar olacak. İnşallah hep beraber bu geçmiş 50 yılın muhasebesini yapıp, düşünerek geleceğimize ona göre adım atmayı düşünüyoruz. Gent belediyesi olarak hummalı bir çalışma içerisine girdik. Sivil toplum kuruluşları ile beraber inşallah gelecek yıl, içerikli kaliteli, 40 ve daha fazla projeyi yapacağız. 2014 yılı bizim yılımız olacak, göçün yılı olacak. Bu sizlerin sessiz çoğunluğun sesi olacak, geçmişte bazı katılımcılık konusunda geri kaldığımızı düşünüyorum. Ama bu dönemde kim ne derse desin, hoplasalar, zıplasalar da, kızsalar da bu dönem sizlerin dönemi olacak. Buradaki derneklerimizle, birlik ve beraberlik içerisinde hem buradaki insanlarımıza faydalı olmak hem de Türkiye’deki bağımızı, çocuklarımız için, kendimiz için güçlendirmek gerektiği düşüncesindeyim. Sizlerle daha sonra birlikte yapacağımız, projelerinize destek temennim ile, sizleri saygı ile selamlıyorum ve gecenizin güzel geçmesini diliyorum.” Dedi.

Daha sonra T.B.M.M. danışmanı Cengiz Sağlam kürsüye geldi “ Yaz tatilinde memleketimizde “siyasette yükselenler” diye bir panel vardı . Başkanımız Kurtuluş Öztürk’e orada bir söz vermiştim. Gece yapacaklarını söyledi ve beni davet etti. Bu verdiğim sözü tutmanın burada sevincini yaşıyorum.Bu sivil toplum örgütlerinin kurulması çok güzel,bunlar birbirimizi ayrıştırmamalı, birbirimize birlik vermeli, sinerji vermeli, birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirmeli. Biz burada Emirdağ’lılar birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz.Sizin 50 yıl önce gelen hemşerileriniz şimdi, senatörünüz, belediye başkanınız, belediye başkan yardımcınız, sivil toplum örgütü başkanınız, iş adamınız, sizin esnafınız ve siz burada Türk toplumunun ve aziz milletin hür ve demokrat sesisiniz. Birlikte rahmet var, ayrılıkta azap var. Hacı Bektaşi Veli’de diyor ki” Bir olalım, diri olalım, büyük Türkiye olalım, büyük Belçika olalım, büyük Emirdağ olalım.Bu gecelerin milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, hepinizi selamlıyorum.”dedi.
Anvers Başkonsolosu Mustafa Kemalettin Eruygur kürsüden Pörnek’lilere konuştu” Ben buraya gelmeden Pörnek neresidir diye internetten bir araştırma yaptım. Dernekler, birlik ve beraberliğmize katkıda bulunuyor, buradaki salondaki kalabalığın da birlik ve beraberliğin bir göstergesi olarak görülüyor. Birlik olduğu zaman başarı kaçınılmaz. Buradaki ortamdan etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Başarınızın devamını dilerim.” Dedi.
Yemekler ve içeceklerin sunulması ile program devam etti. Daha sonra, protokol masası BEB başkan ve yardımcılarının sürprizine sahne oldu. BEB yönetimi, Türkiye’den gelen Cengiz Sağlam’a " Cengiz Bey Saygılar" üzerinde yazılı pastayı kendisine takdim ettiler. Cengiz Sağlam pastayı keserek misafirlerle güzel bir anı bıraktı.

  • Okunma: 2366

Yorumlar (0)Yorum Yap