Tüm Avrupa Emirdağ Yoğurdunun Tadını Biliyor

Haberler / Güncel

Tüm Avrupa Emirdağ Yoğurdunun Tadını Biliyor

Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretli Emirdağ Koyun Yoğurdu, gurbetçilerin ilçeye gelmesiyle yok satıyor. Kıvamı ve lezzeti ile damaklarda eşsiz bir tat bırakan Emirdağ Koyun Yoğurdunu Gurbetçiler Avrupa’nın çeşitli ülkelerine de götürerek ismini tüm Avrupa’ya duyuruyor. Emirdağ yoğurt pazarına sabahın ilk ışıkları ile gelen yoğurt üreticileri koyun yoğurtlarını saatler içinde tüketiyor

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde yüzyıllardır köylerde değişmeyen yöntemle yapılan Emirdağ koyun yoğurdu 2 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştı. Emirdağ’da her hafta Pazar günleri kurulan Yoğurt Pazarı’nda satışa sunulan koyun yoğurdu, sabahın ilik saatlerinden itibaren tükeniyor. Emirdağ yaylalarında otlanan koyunların sütünden elde edilen Emirdağ yoğurdu, hem tadı hem de kıvamıyla büyük ilgili görüyor.

“BİZİM KOYUN YOĞURDU ÇOK FARKLIDIR”

Emirdağlı Gurbetçiler tarafından süzdürülüp derin dondurucuda dondurularak Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkelere götürülen Emirdağ Koyun Yoğurdunun ünü ülke sınırlarını da aşıyor. Emirdağ ilçesine 4 kilometre uzaklıktaki Elan köyünden pazara her hafta yoğurt satmaya gelen İzzet Göloğlu isimli üretici, Emirdağ yoğurdunun bu denli lezzetli olmasının organik olmasına bağladı. Göloğlu, “Kendimiz üretiyoruz, içinde katkı maddesi yok. Koyun yoğurdumuz çok farklıdır. Kaşık kaşık koyun yoğurtları. Hayvanlarımızı yaylada otlatıyoruz” diye konuştu.

“AVRUPA’YA DONDURUP GÖTÜRÜYORLAR”

Gurbetçi vatandaşların Emirdağ koyun yoğurdunu Avrupa’ya çok götürdüğünü belirten Göloğlu, “Avrupa’ya çok götürüyorlar. Her çeşidinden kilo kilo götürüyorlar. Bunu donduruyorlar, muhafaza ediyorlar, dondurucudan çıkartıp don vaziyette götürüyorlar. Süzme yoğurdu bidonlara koyuyoruz, bidonla götürüyorlar. Avrupalılarda çok beğeniyorlar, benim Avrupa’da çok müşterim var. 25 lira 5 kilogramlık koyun yoğurdu. Helke ile veriyoruz, yedikten sonra tekrar getiriyorlar helkeyi” dedi.

ALMAN, BELÇİKA VE FLAMAN VATANDAŞLARDA BU YOĞURDU ÇOK BEĞENİYORMUŞ

Emirdağ ilçesi Başkonak köyünden Muzaffer Kalak isimli yoğurt ustası ise Emirdağ Yoğurdunun püf noktalarını anlatarak, “Bizim Avrupa’da gurbetçilerimiz çok. Oradan senede en az 100 bin kişi geliyor. Bizim burada yoğurtlarımız meşhur. Yoğurdumuzu ters çevirsen helkeyle beraber düşmez. Gurbetçilerde nu çok seviyorlar, çünkü orada bulamıyorlar. Bulamadıkları içinde buraya geliyor, bizde yardımcı oluyoruz. Oraya da götürüyorlar. Oradaki Alman vatandaşı, Belçikalı, Flaman falan onlarda çok beğeniyorlarmış bizim yoğurtları. Emirdağ yoğurdunun özelliği tencereye çaldığın zaman ters çevirdiğinde düşmez. Tabağa koyduğun zaman bile suyu dağılmaz, kaşık kaşık olur. Çatalla yeme özelliği vardır bu yoğurdun. Çatalla yiyebiliyorsan koyun yoğurdu dur, yiyemiyorsan koyun yoğurdu değildir” diye konuştu.

>>ÖZEL HABER: TÜRKELİ GAZETESİ
HAYATİ KANAT – YASİN AY - OĞUZHAN ÖZDEMİR

  • Okunma: 1961

Yorumlar (0)Yorum Yap